S príchodom chladnejších jesenných dní si náš organizmus pýta niečo na zahriatie. Do jedálneho lístka preto zapájame čoraz viac teplých polievok a počas dňa popíjame teplý čaj. Prinášame vám niekoľko tipov na potraviny, ktoré vás v tomto sychravom chladnom počasí zahrejú a zároveň pomôžu schudnúť. Naložte si ich na tanier a uvidíte sami.
.
radí výživová špecialistka Martina Dvořáková
ROZTOČTE TO S HLÚBAMI
Jeseň, pani bohatá, prináša okrem farebných listov aj pestrú plejádu potravín, s ktoré nám pomôžu pri chudnutí. V kuchyni vám preto určite nesmie chýbať hlúbová zelenina, ako je kapusta, kel, kaleráb, karfiol či brokolica. „Hlúbová zelenina je na chudnutie ideálna. Obsahuje veľké množstvo vody a má nízku kalorickú hodnotu, a preto je ideálne zaradiť si tieto plodiny do jedálnička, ak sa snažíme schudnúť,“ vysvetľuje výživová špecialistka Martina Dvořáková z KetoDiet. Tento typ zeleniny je plný vitamínu C, takže zároveň posilníte aj imunitu. Z hlúbovej zeleniny si ľahko a rýchlo pripravíte polievky, ktoré vás zasýtia a zohrejú. Karfiol a brokolicu môžete variť, restovať či zapekať s mäsom alebo zemiakmi.
KRÁĽOVNÁ JESENE
Tekvica. Táto oranžová kráska je symbolom jesene, má veľa druhov a rovnako pestré je aj jej využitie. Nemusíte ju len vyrezávať s deťmi, aj v kuchyni má široké uplatnenie. „Tekvica je vhodná na chudnutie hlavne preto, že obsahuje až 90 % vody, vlákninu, minerály a betakarotén. Semienka sú zas zdrojom zinku a vitamínov. Príprava tekvice nie je náročná. Okrem slaných jedál je možné ju použiť aj v sladkých, avšak s tými veľmi opatrne v diétnom režime,“ hovorí špecialistka na ketodiétu Martina Dvořáková. Okrem tradičnej, obľúbenej tekvicovej polievky si môžete pripraviť rizoto či pochutnávať si na semienkach. Jadierka jednoducho opražte nasucho alebo v malom množstve oleja, dochuťte soľou alebo korením. Hodia sa nielen ako posýpka na polievku, ale aj do rôznych šalátov, či len na také drobné „zobkanie“ počas dňa. Z tekvice si tiež môžete pripraviť chutné a zdravé hranolky alebo výbornú kašu ako náhradu za zemiakovú.
Zdroj foto a receptu: KetoDiet