V letných mesiacoch sa záhrady premenia na hotový raj. Tešíme sa na zber zrelých jahôd, višní, marhúľ, broskýň, malín, černíc, egrešov, ríbezlí či čučoriedok. Ako však zužitkovať túto bohatú úrodu? Na to, aby sa aj vo vašej špajze objavili poháre ovocného pokladu v podobe rôznych druhov sladkých džemov, marmelád, želé, čatní, sirupov či zaváranín, si stačí nájsť originálny recept a siahnuť po užitočných želírovacích prípravkoch Dr. Oetker, s ktorými rýchlo a jednoducho premeníte ovocie na neodolateľnú lásku v skle.
Pomôcka nielen pri zaváraní
Kyselina citrónová je prirodzenou zložkou mnohých druhov ovocia a zeleniny. Najväčšie množstvo obsahujú citrusy, predovšetkým citróny a limetky. Kyselina citrónová Dr. Oetker je ekologickým a všestranným pomocníkom nielen v domácnosti, ale aj počas letnej sezóny, kedy má nenahraditeľnú úlohu pri príprave domácich sirupov, džemov, marmelád či želé. Skvelo podporuje želírovací proces, vďaka čomu budú mať džemy ideálnu konzistenciu. Jemné kryštály a sypké zloženie bez hrudiek zas zabezpečuje jej rovnomerné rozpúšťanie. Kyselina citrónová vytvára v džemoch kyslé prostredie, v ktorom sa aktivujú enzýmy pektíny a zaistia tak rýchlejšie tuhnutie a ideálnu konzistenciu džemu či želé. Medzi ďalšie cenené výhody kyseliny citrónovej patrí jej antioxidačný účinok, vďaka ktorému si džem, sirup či kompót zachovajú krásnu farbu. Rovnako sa môže stať vaším verným spoločníkom pri dochucovaní sviežich nápojov či zálievok na kompóty a letné šaláty. Okrem toho dokáže nahradiť ocot pri konzervovaní zeleniny, čo ocenia najmä spotrebitelia s citlivejším trávením. Kyselina citrónová je tiež ideálna na ekologické odstraňovanie vodného kameňa z varných kanvíc či pračiek. Spotrebiteľov, ktorí preferujú praktické jednorazové balenie, poteší Dr. Oetker Kyselina citrónová v balení po 20 g a pre MAXImálne využitie je tu Dr. Oetker Kyselina citrónová MAXI v 80 g balení s praktickým „zip-lock“ uzáverom. Kyselina citrónová Dr. Oetker je VEGAN výrobok s medzinárodnou ochrannou známkou V-Label.
Zavárajte podľa vlastnej chuti
Ak túžite po ovocných dobrotách podľa vlastnej chuti s ovocným podielom 64 % až 73 %, siahnite po Pektíne Dr. Oetker, ktorý je moderným želírovacím prípravkom na zaváranie džemov, marmelád či čatní. Je 100 % rastlinného pôvodu s obsahom citrusových pektínov, ktoré sa postarajú o správnu konzistenciu, lahodnú chuť a krásnu farbu domácich zaváranín. Navyše vďaka rýchlej príprave si ovocie zachová aj množstvo vitamínov. Jeden balíček vystačí na spracovanie 2 kg ovocia, ku ktorému sa pridáva 700 g až 1 kg cukru v závislosti od zrelosti ovocia či od preferovaného obsahu cukru v pripravovanom džeme. Pektín neobsahuje žiadne konzervačné látky ani palmový tuk. Pektín Dr. Oetker je VEGAN výrobok s medzinárodnou ochrannou známkou V-Label.
Poctivé domáce sirupy na horúce letné dni
Vlastný sirup z letného ovocia si jednoducho vyrobíte pomocou výrobku Sirupfix Dr. Oetker. Prípravok ocení každý, kto počas leta rád siahne po originálnej limonáde s domácim sirupom. Či už radi siahnete po sirupe z ovocia, kvetov, byliniek, alebo zázvoru. Sirupfix vám zaručí hladkú a tekutú konzistenciu. Skvelé domáce sirupy môžu osviežiť vaše horúce letné dni! Prípravu zvládne naozaj každý.
Účinná ochrana zaváranín
Pomôcka na konzervovanie ochraňuje ovocie a zeleninu pred plesňami a kvasinkami. Jedno balenie vystačí na 5 kg ovocia vrátane nálevu alebo 3,5 kg zeleniny a 1,5 l sladkokyslého nálevu alebo 5 l ovocného sirupu či ovocnej šťavy.
Pomáha pri príprave džemov, marmelád a želé
Klasickým marmeládam, džemom a želé neodolá takmer nikto! Vďaka Gelfixu Klasik 1:1 vyčarujete aj z kyslejšieho a menej zrelého ovocia sladkú pochúťku. Ak chcete spotrebovať menej cukru a zachovať tak prirodzenú chuť ovocia, mali by ste siahnuť po Gelfix Extra 2:1, ktorý odporúčame používať na prípravu džemov so stredne sladkým alebo stredne zrelým ovocím. Dr. Oetker nezabúda ani na tých, ktorí šetria cukrom i kalóriami a ponúka im Gelfix Super 3:1, ktorý maximálne zachováva chuť ovocia. Vhodný je napríklad pri zaváraní zrelého a veľmi sladkého ovocia.
Cukor podľa vašich predstáv
Zaváranie sa bez cukru nezaobíde, ale ak máte pri zaváraní radi jednoduchosť, siahnite po výrobku Želírovací cukor Extra 2:1. Na prípravu skvelého džemu stačí k želírovaciemu cukru pridať už len ovocie. Tento výrobok od Dr. Oetker je vhodný na prípravu marmelád, džemov a želé zo stredne sladkého alebo stredne zrelého ovocia. Ak sa s kalóriami veľmi nepriatelíte, skúste Želírovací cukor Super 3:1, ktorý zachováva výraznú chuť ovocia a používa sa pri výrobe džemu s veľmi sladkými alebo veľmi zrelými plodmi. V sortimente prípravkov na želírovanie Dr. Oetker nájdete aj Želírovací cukor s glykozidmi steviolu 3:1, ktorý obsahuje výťažky z rastliny stévia. Džem pripravený s týmto želírovacím cukrom obsahuje o 38 % menej kalórií ako klasický (pripravený s ovocím a cukrom v pomere 1:1), má lahodnú chuť a príprava džemu s ním netrvá dlhšie ako 5 minút.
Recepty na zaváranie jahôd
Jemný jahodovo-broskyňový džem
Potrebujeme na 5 pohárov (200 ml): 500 g jahôd (čistá hmotnosť) a 500 g broskýň (čistá hmotnosť), 1 balenie Želírovacieho cukru Extra 2:1 Dr. Oetker
Príprava: Jahody umyjeme, očistíme a odvážime 500 g. Rovnako broskyne umyjeme,
odkôstkujeme a odvážime 500 g. Ovocie rozmixujeme na pyré. Pyré dobre premiešame vo veľkom hrnci so Želírovacím cukrom. Pri občasnom miešaní privedieme do varu a pri stálom miešaní necháme prudko variť aspoň 5 minút. Z džemu odstránime prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami, ihneď otočíme a asi 5 minút necháme stáť na viečkach.
Tip: Pri variante s broskyňovým likérom použite len 450 g broskýň a 50 ml broskyňového likéru.
Jahodový džem s balsamicom
Potrebujeme na 6 pohárov (200 ml): 1 kg očistených a rozmixovaných jahôd, 1 zarovnanú kávovú lyžicu Kyseliny citrónovej MAXI Dr. Oetker, ½ balíčka Pektínu Dr. Oetker, 500 g kryštálového cukru, 3 PL krémového octu balsamico
Postup: Do hrnca vložíme rozmixované jahody. Pridáme kyselinu a ½ balíčka Pektínu zmiešaného s 2 PL cukru. Za stáleho miešania dôkladne povaríme asi 1 minútu. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút. Odoberieme prípadnú penu. Nakoniec vmiešame ocot balsamico a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip: Výborne sa hodí k jemným syrom, krekerom či toastom.
Jahodový džem s bazalkou
Potrebujeme na 6 pohárov (200 ml): 1 kg očistených a rozmixovaných jahôd, 2 PL čerstvej nasekanej bazalky, 1 zarovnanú kávovú lyžicu Kyseliny citrónovej MAXI Dr. Oetker, ½ balíčka Pektínu Dr. Oetker, 350 g cukru
Postup: Jahody a bazalku vložíme do hrnca. Pridáme kyselinu a Pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za stáleho miešania dôkladne povaríme asi 1 minútu. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte minimálne 5 minút. Pozbierame prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených fliaš až po okraj. Fľaše uzavrieme viečkom, obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Jahodovo-melónový sirup
Potrebujeme na 700 ml sirupu: 250 g očistených a rozmixovaných jahôd, 250 g očisteného a rozmixovaného žltého melónu, 200 ml vody, 1 balíček Sirupfix Dr. Oetker a 500 g kryštálového cukru
Postup: Rozmixované jahody a melón vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Privedieme do varu a za stáleho miešania povaríme asi 5 minút. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom pridáme cukor zmiešaný so Sirupfixom, dôkladne rozmiešame a uložíme na noc do chladničky. Na druhý deň zmes prepasírujeme cez sitko alebo gázu. Sirup privedieme do varu a 5 minút povaríme. Odoberieme vzniknutú penu a horúci sirup nalejeme do sterilných a zohriatych fliaš. Dôkladne ich uzavrieme viečkami a asi na 20 minút položíme naležato.
Foto: Dr. Oetker, Shutterstock