Mallorka na tanieri: Gurmánska cesta michelinského šéfkuchára Marcusa Wareinga

0
335
Mallorka na tanieri

Nechajte sa zlákať autentickými receptmi priamo z trhov, olivových hájov či pláží, ktoré Marcus Wareing premieňa na dokonalé gurmánske zážitky. Mallorka tu nie je len dovolenkovou destináciou, ale rajom pre milovníkov dobrého jedla. Michelinský šéfkuchár Marcus Wareing pozýva divákov na gurmánsku cestu po slnečnej Mallorke – ostrove plnom vôní, chutí a kulinárskych pokladov, ktoré si najlepšie vychutnáte pod holým nebom. Sledujte na TV Paprika od 18. augusta každý pondelok o 20:40.

Gurmánsky ostrov plný tradícií

Mallorská kuchyňa patrí medzi tie, ktoré dokážu prekvapiť jednoduchosťou aj hĺbkou chutí zároveň. Je pevne zakorenená v tradíciách Stredomoria a spája v sebe španielske, arabské aj katalánske vplyvy. Je postavená na sezónnych surovinách a rešpekte k lokálnym produktom. Dominujú v nej čerstvé ryby a morské plody, olivový olej, zrelé paradajky, bylinky ako rozmarín či tymian, a nechýbajú ani citrusy či mandle – tie sa využívajú v rôznych omáčkach aj dezertoch. Medzi ikonickú špecialitu patrí tumbet (zeleninový zapekaný pokrm), aj pa amb oli (chlieb s paradajkami a olivovým olejom), pikantné mäsové nátierky či slávny sladký koláč ensaïmada, ktorý si Mallorčania doprajú k raňajkám aj počas sviatkov. Je to kuchyňa, ktorá nevychádza z módy – svojím autentickým rukopisom dokáže osloviť gurmánov aj bežných milovníkov dobrého jedla.

V premiérovej epizóde si Marcus vo svojej pobrežnej kuchyni pripraví pitu s pečenou paprikou, burratou a kešu orieškami, osviežujúcu studenú rajčinovú polievku, letný melónový šalát a ako sladkú bodku – zmrzlinový nápoj inšpirovaný lokálnym ovocím. To všetko pod španielskym slnkom, s vôňou mora a byliniek.

Pita s pečenou červenou paprikou, rukolou, kešu orieškami a burratou

Potrebujeme:

Na oblohu: 160 g pečenej červenej papriky bez semienok a šupky, prípadne scedené a nahrubo nasekané piquillo papriky (z konzervy); 50 g pražených nahrubo nasekaných kešu orieškov; 150 g syra burrata; 30 g nakrájaného čerstvého koriandra; 40 g rukoly; papriku (sladkú alebo údenú); morskú soľ a čerstvo mleté čierne korenie; olivový olej (na pokvapkanie).

Na cesto na placky: 150 ml teplej vody; ½ balíčka (zo 7 g) sušeného droždia (instantné alebo rýchlo-kvasné); 250 g hladkej múky na chlieb a trocha múky na podsypanie; 1 ČL kryštálového cukru; ½ ČL soli; 2 PL olivového oleja a aj na vymastenie.

Postup:

Cesto: Do teplej vody v malej miske pridajte sušené droždie a premiešajte metličkou, kým sa nevytvoria bublinky. Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor a soľ, v strede urobte jamku a vlejte kvások. Najprv miešajte vidličkou, potom rukami, kým nevznikne hladké cesto. Neskôr ho mieste na pomúčenej doske 3 – 5 minút alebo v kuchynskom robote. Nakoniec cesto vložte do jemne naolejovanej misy, prikryte vlhkou utierkou a nechajte kysnúť 15 – 20 minút.

Po vykysnutí cesto rozdeľte na 4 časti a každú vyvaľkajte na oválnu placku (asi 25 cm dlhú). Placky preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne pomúčte a nechajte ich ešte 5 – 10 minút podkysnúť.

Obloha: Kým cesto kysne pripravte si ju zmiešaním nasekanej červenej papriky, kešu orieškov, koriandra, mletej papriky, čierneho korenia a olivového oleja.

Placky opekajte nasucho na panvici 2,5 – 3,5 minúty z každej strany. Ak zhnednú príliš rýchlo, dopečte ich 5 – 6 minút v rúre pri 180 °C. Teplé placky posypte zmesou papriky a orieškov, pridajte natrhanú burratu, rukolu, dochuťte paprikou a pokvapkajte olejom.

Mallorka na tanieri

Premiérové diely kulinárskej show Chute Mallorky s Marcusom Wareingom vysiela TV Paprika každý pondelok od 20:40.

AMC Networks International – Central and Northern Europe je súčasťou AMC Networks International, jednej z popredných medzinárodných spoločností v oblasti televízneho vysielania a distribúcie tematických TV staníc, zameranej na strednú a východnú Európu. Aktuálne portfólio AMCNI – Central a Northern Europe ponúka TV stanice v štyroch žánroch: športové – Sport1, Sport2, detské – Minimax, JimJam, zábavno-vzdelávacie – Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home, filmové – AMC a Film+. Obsah týchto tematických staníc je vytváraný pre miestnych divákov a trhy v rôznych jazykoch.

Pripravila: Oľga Erdofyová
Foto: TV Paprika

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu