S chuťou syra sa spája najpopulárnejšia a už i tradičná syrová sezóna, na ktorú sa počas celého roka tešia mnohí McDonald’s zákazníci. Vychutnať si ju naplno môžete i tento rok, a to v rámci reštaurácií cez „takeaway“ alebo cez výdajové okienko McDrive, ako aj prostredníctvom stále populárnejšej služby McDelivery. Navyše, tento rok je aktuálna syrová sezóna rozšírená o novinku Oštiepok King, ktorý prináša ešte viac lokálnej chuti priamo zo srdca Liptova. Vedeli ste mimochodom, aký je najobľúbenejší burger Slovákov? Odpoveď je cheeseburger, ktorý má dokonca svoju históriu.
Spoločnosť McDonald’s dlhodobo spája vo svojom portfóliu svetovú chuť burgerov a lokálnych surovín. Nie je tomu inak ani pri sezónnej syrovej ponuke. Od novembra si tak môžu zákazníci reštaurácií McDonald’s vychutnávať syrové potešenie v podobe širokej ponuky pochúťok.
Od novembra si návštevníci môžu dopriať klasický Cheese King s vyprážaným eidamom alebo grilovaným hermelínom. Cheese King Grill Naked je tohtoročnou špecialitou zloženou z grilovaného hovädzieho mäsa a hermelínu, ktorý je v ponuke bez žemle. Medzi syrových kráľov tento rok pribudla novinka s príznačným názvom Oštiepok King, ktorý poteší vyznávačov slovenskej klasiky a milovníkov oštiepku. Určite si získa mnohých labužníkov svojou lokálnou chuťou, ktorého porciu dopĺňa krásne prepečená zemiaková placka a nezameniteľná chuť oštiepku.
„Naša novinka Oštiepok King, podobne ako rad ďalších našich obľúbených produktov syrovej sezóny, je výsledkom dlhodobej stratégie McDonald’s, ktorá sa zameriava na prácu s lokálnymi surovinami a podporu slovenských producentov. Veríme, že si nájde svojich fanúšikov, ktorí ocenia výnimočnú lokálnu chuť a prevedenie,“ hovorí Lucia Poláčeková, PR Supervisor SR pre McDonald’s Slovakia.
Vyhľadávaná chuť cheeseburgeru sa spája so zaujímavým príbehom, ktorý možno mnohí jeho priaznivci nepoznali.
Šestnásťročný vynálezca
Podľa celého radu odborníkov na históriu stravovania, vďačíme za syr v burgeri len šestnásťročnému Lionelovi Steinberger. Ten ho na mäsovú placku prvýkrát pridal v roku 1924 v bistre svojho otca Rite Spot v meste Pasadena v Kalifornii. Jeho vynález mu zachutil, a pretože na to mal rovnaký názor aj otec, rozhodli sa cheeseburger pridať do ponuky. V kalifornskom sendvičovom bistre sa ešte nevolal cheeseburger, ale syrový hamburger.
Cheeseburger z Kentucky
Slovo „cheeseburger“ vzniklo o dekádu neskôr v roku 1934. Svoj burger so syrom tak pomenovali v reštaurácii Kaeliln v Kentucky Louisville. Majiteľ podniku Charles Kaelin sa potom začal označovať za vynálezcu cheeseburgeru a pridanie syra zdôvodnil snahou vylepšiť klasiku novou, sviežou príchuťou. Aj napriek tomu to bol ale tretí Američan Louis Ballast z drive-inu Humpty Dumpty, kto si o rok neskôr nechal na cheeseburger registrovať ochrannú známku.
Americká klasika aj niečo pre fajnšmekrov
V Spojených štátoch nesmie v cheeseburgeri chýbať klasický americký syr, ktorý nájdete aj v McDonald’s. Ide vlastne o dobre známy tavený syr, zabalený po jednotlivých plátkoch vo fólii. Do cheeseburgerov sa ale postupom času začali pridávať aj ďalšie druhy syra. Veľmi populárny je britský čedar, v burgeri ale môžete nájsť aj holandskú goudu, švajčiarsky aromatický gruyere, alebo dokonca syr s bielou, či modrou plesňou.
Syry miluje celý svet
Syrová sezóna v reštauráciách McDonald’s nebýva najpopulárnejšou sezónnou ponukou iba na Slovensku. Syry zbožňuje celý svet. Syrovým kráľom je Spicy Paneer Wrap, ktorý si môžete objednať v Indii. Vnútri je opečený syr, podobný napr. Halloumi, nechýba klasický americký syr, paradajka, šalát aj červená cibuľka. V Hong-Kongu zase nechýbal v ponuke toast so slaninou, kolienkami a množstvom rozpusteného syra a v Taliansku servíruje McDonald’s pizza taštičku s paradajkami a mozzarellou.
Na syr nezabúdajú ani v Kanade s ich národným jedlom s názvom poutine. Ide o hranolčeky so silnou mäsovou šťavou, kde sú čerešničkou na torte práve kúsky syra. A keď zamierite na Filipíny, na raňajky si tu môžete objednať sendvič s vaječnou omeletou s naozaj štedrou dávkou tejto roztečenej delikatesy.
Syr z Liptova priamo do burgera
Slovensko nie je výnimkou v rámci ponuky jedinečných syrových delikates a všetky syry v burgeroch, ale i syrové finger foody, pochádzajú od výrobcu značky Liptov, dodávateľa Savencia, ktorý má dlhoročnú tradíciu vo výrobe syrov a spracovaní mlieka. „Veľmi nás teší dlhoročná spolupráca so spoločnosťou McDonald’s. Sme nesmierne radi, že sme sa stali súčasťou obľúbenej syrovej sezóny a naše poctivé výrobky značky Liptov, spolu so svojou nezameniteľnou chuťou, potešia zákazníkov po celom Slovensku,“ hovorí Aleš Malenka, General Manager Savencia – Fromage & Dairy SK, a.s.
Celú ponuku aktuálnej syrovej sezóny si zákazníci môžu objednať aj prostredníctvom doručovacej služby McDelivery v dostupných lokalitách v Bratislave, Košiciach a Trnave.
foto: McDonald’s