Určite to podaktorí z nás poznajú. Nie každému pomôže sedenie na toalete s mobilom či novinami v ruke. Zbožným prianím je, aby sa peristaltika čriev nejako upravila. Skúšame to kadejako, sušenými slivkami, teplou vodou, s treskou v majonéze. Ak chcete naozaj zlepšiť svoje trávenie, alebo len obohatiť jedálniček o vlákninu, mali by ste skúsiť užívať psyllium. Tento rastlinný doplnok výživy môže naozaj potešiť váš nespokojný žalúdok, a pritom prináša so sebou aj rôzne ďalšie benefity. 

Psyllium je jednoročná rastlina, ktorej mleté ​​šupky sú pre ľudské telo nestráviteľné. Žalúdkom a tenkým črevom prechádzajú v nezmenenom stave. Ide v podstate o polysacharid, na ktorý naše telo nemá enzýmovú výbavu, preto ju nedokáže stráviť, takže z tela odchádza v takmer nezmenenej podobe. Napriek tomu má však mnoho benefitov a je dôležitou súčasťou jedálnička. 

Čo je zač, to psyllium?

Psyllium sa získava zo skorocelu indického a pochádza z južnej Ázie. Prášok sa vyrába zo šupiek a používa sa ako prírodné preháňadlo. Prášok sa rozpustí vo vode a pomaly v nej napučí. Nakoniec vzniká z prášku viskózna nestráviteľná látka, ktorá pôsobí v črevách ako kefka. Okrem toho, že psylium pomáha pri zápche, zväčšuje pri hnačke objem stolice a spomaľuje jej priechod hrubým črevom.

Túto vlákninu môžeme vyskúšať aj pri chudnutí, pretože navodzuje pocit sýtosti. Zároveň pôsobí ako prebiotikum, čiže podporuje rast a aktivitu črevnej mikroflóry. Navyše, psylium dokáže na seba viazať mnohé škodliviny a vylučuje ich z tela von. Užívanie tejto vlákniny sa nezapočítava do energetického príjmu. „Vďaka nej sa cítime dlhšie sýti a je prospešná pre naše črevné baktérie, ktorým slúži ako „zdroj“ potravy. Užívaním vlákniny spolu s jedlom znižujeme glykemický index potraviny, čím prispievame k stabilnejšej glykémii po jedle“, uvádza Jana Ilbergová, výživová poradkyňa značky Prodietix.

Vláknina a chudnutie

V potravinách a doplnkoch výživy nájdeme dva typy vlákniny – rozpustnú a nerozpustnú. Každá z nich účinkuje trochu inak, ale obidve sú pre naše zdravie dôležité. V potravinových zdrojoch sú však našťastie väčšinou skombinované.

Nerozpustná vláknina sa správa ako taká “kefka na črevá”. Viaže na seba vodu, zväčšuje svoj objem a urýchľuje prechod natráveného obsahu tráviacim traktom. Táto vláknina je vylúčená z tela bez akejkoľvek zmeny. 

Rozpustná vláknina v tenkom čreve vstrebáva vodu, vďaka čomu získava gélovú konzistenciu. Táto hmota naopak trávenie trochu spomaľuje a pomáha tak človeka viac zasýtiť.

Keďže rozpustná vláknina prirodzene potláča chuť do jedla, môže byť pri chudnutí skutočne nápomocná. Potláčaním chuti do jedla je totiž pravdepodobnejšie, že naozaj znížime príjem kalórií, čo dokáže pomôcť pri snahe schudnúť.

Výhodou psyllia je, že na rozdiel od ostatných druhov rozpustnej vlákniny (napríklad inulín  v čakankovom sirupe či glukomanáne) nie je pre psyllium ani v nadmerných množstvách typické nafukovanie.

Samotné psyllium však určite nestačí na to, aby bol náš tráviaci systém úplne spokojný. V prvom rade je dôležitá pestrá strava s dostatkom potravín bohatých na vlákninu. Nebojte sa psyllium použiť aj v rámci prípravy jedál pri low carb či nízkokalorickej diéte. Rozpustnú vlákninu môžeme však pridať do svojho jedálnička aj tým, že budeme konzumovať viac rastlinných produktov.

Ak vám nie je psyllium po vôli, vyskúšajte potraviny bohaté na vlákninu, ako je napríklad syr Cottage, ktorý rovnako ako tvaroh, patrí do zdravého jedálnička. Cottage cheese sa tiež vyrába z odtučneného mlieka a obsahuje veľa kazeínových bielkovín a vápnik a málo sacharidov a tuku. Rovnako ako pri tvarohu, aj tu treba dávať pri kúpe pozor na obsah sušiny, bielkovín, sacharidov, tuku a odsledovať si aj energetickú hodnotu. Čo takto pripraviť si práve so syra Cottage niečo dobré a pritom vhodné aj pri nízkokalorickej či low carb diéte?

Závin so syrom Cottage a špenátom

Rýchla roláda plnená čerstvým špenátom a syrom Cottage, je plná bielkovín a výborne sa hodí ako slaný dezert k posedeniu s priateľmi. Recept je vhodný pre: 1., 2. aj 3. fázu diéty Prodietix

Potrebujeme 

1 balenie bylinkovej omelety Prodietix, 1 vajce, 30 g čerstvých lístkov baby špenátu, 50 g syru Cottage a na šalát po 50 g reďkoviek a ľadového alebo rímskeho šalátu a 1 lyžičku olivového oleja. 

Postup

V šejkri si pripravíme zmes na omeletu podľa návodu na obale spolu s jedným vajíčkom. Na plech vystlaný papierom na pečenie vylejeme pripravenú zmes do tvaru obdĺžnika v optimálnej vrstve a pečieme v rúre pri teplote 160 °C asi 5 – 10 minút. Upečenú omeletu ešte teplu zrolujeme a prikryjeme na pár minút utierkou. Vlažnú omeletu opatrne rozložíme, naplníme syrom Cottage, poukladáme naň lístky čerstvého špenátu a opäť ju opatrne zrolujeme. 

Šalát pripravíme z nakrájaných reďkoviek a ľadového šalátu. Zeleninu dáme do misky, pokvapkáme olivovým olejom a zľahka premiešame. 

Pripravený závin z omelety nakrájame na kolieska a podávame so šalátom.

Tip 1: závin si môžeme pripraviť aj bez vajíčka tak, že si omeletu pripravíme podľa návodu, ale dáme trochu menej vody, aby bola jej konzistencia hustejšia.

Tip 2: Nízkoenergetickú zmes na prípravu omelety s bylinkami so zníženým obsahom cukrov, tukov a zvýšeným obsahom bielkovín (60 %) z Prodietix si môžeme pripraviť aj ako samostatné ľahké jedlo a konzumujeme ho so zeleninovým šalátom alebo cmarom či acidofilným mliekom. Z upečenej omelety sa dajú nakrájať aj široké rezance, ktoré vložíme do diétneho vývaru z kosti a zeleniny.  

Foto:  Prodietix a unsplash.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu