Slovensko dosiahlo prvenstvo vo výskyte cirhózy pečene vo svete – uviedol vedecký časopis Lancet. Preto vzniklo pod záštitou prezidenta Slovenskej hepatologickej spoločnosti, MUDr. Ľubomíra Skladaného, PhD. projekt SIRIUS. Jeho cieľom je včasné odhalenie ochorenia pečene predovšetkým u ľudí, ktorí ešte nemajú príznaky choroby. Aktívny prístup – teda skríning – pomôže odhaliť ochorenie v takom štádiu, aby sa zabránilo cirhóze a zachránil sa tak ľudský život. 

Na cirhózu, ktorá je konečným štádium ochorenia dnes umierajú mladí ľudia vo veku 25 – 45 rokov. Ochorenie pečene, cirhóza,  nevzniká len alkoholizmom, ako sa mylne verí, spôsobuje ho aj obezita, metabolický syndróm a zle nastavený životný štýl. Človek, u ktorého sa 10 rokov vyvíja cirhóza pečene, sa môže cítiť rovnako zdravo, ako človek, ktorý má zdravú pečeň. Práve to je nebezpečné, že k bolestiam, prípadne komplikáciám dochádza až vo vyšších štádiách ochorenia. Doktor Skladaný považuje za mimoriadne dôležité, aby sa dostala do povedomia terminológia fibróza, čo znamená tuhnutie pečene. Keďže liečebné možnosti pri cirhóze sú obmedzené, je dôležité diagnostikovať chorobu pečene vo včasnejších štádiách fibrózy, v ktorých človek väčšinou problém s pečeňou nepociťuje, a nevyhľadá lekársku pomoc. Preto SIRIUS vyzýva obyvateľov, aby sa zapojili do jednoduchého skríningu, ktorý odhalí potrebu ďalšieho vyšetrenia u hepatológa. Každý účastník dostane zelenú kartu, ktorá mu zaručí čo najskoršie vyšetrenie bez zbytočného čakania na termín. Ako hovorí pán doktor, nepotrebujete k tomu nič iné ako vlastnú zdravotnú históriu, kvapku krvi z prsta a sonografické vyšetrenie, ktoré zabezpečí vo vašom meste priamo projekt SÍRIUS, ktorý pôsobí ambulantne, aj komunitne.

Havná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo, MUDr. Adriana Šimková, PhD., na konferencii hovorila o závažnosti tejto problematiky a úlohe všeobecných lekárov v prevencii ochorení pečene. Za najdôležitejšie považuje plošnú spoluprácu všeobecných lekárov a zvýšenie povedomia o tejto chorobe. Zo skúsenosti vie, že ľudia nepovažujú svoju pečeň za rovnako dôležitý orgán ako srdce alebo obličky. Upriamila pozornosť na to, že medzi prvé viditeľné podozrenia ochorenia patrí abdominálna obezita. Tú si každý vie doma odmerať aj obyčajným krajčírskym metrom. Ak sa k tomuto parametru pripoja zvýšený cholesterol, glykémia a krvný tlak, odporúča neváhať s ďalšími vyšetreniami.  

Diabetológ a prezident OZ Slovenskej diabetologickej asociácie, doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. upozorňuje na skutočnosť, že cirhózu pečene nespôsobuje iba alkohol, ako je všeobecne známe, existuje aj nealkoholová tuková choroba pečene – NAFLD. Stukovatenie pečene úzko súvisí so stravou a s cukrovkou 2. typu. Ako hovorí, žiaľ, doposiaľ neexistuje diagnosticko – terapeutický štandard pre spoluprácu diabetológa a hepatológa, no projekt SÍRIUS už prináša prvé výsledky vďaka hepkalkulačke. Tá je dostupná na internete. Ak do nej zadáme pár údajov vrátane výsledkov z krvi, dostaneme jasnú odpoveď o stave pečene. 

Gastroenterológ a hepatológ, Doc. MUDr. Tomáš Koller, PhD., odprezentoval výsledky celosvetového prieskumu o ochoreniach pečene za rok 2020, v ktorom Slovensko stojí na čele tejto smutnej štatistiky. Zároveň vysvetlil aj rozvoj ochorenia, ktoré sa vyvíja 20 rokov a v prípade včasného diagnostikovania je veľká šanca úspešnej liečby. Ako hovorí, ani cirhóza nie je úplne nezvratná do istého štádia, no odhalenie ochorenia v štádiu fibrózy je ľahšie liečiteľné a manažovateľné. Aj tá má niekoľko stupňov a ak spozornieme pri prvých príznakoch – hlavne pri pretrvávajúcej obezite, vďaka liekom a zmene životného štýlu je veľká šanca na úspešnú liečbu. Docent Koller predstavil aj elastografiu – spôsob diagnostikovania tuhnutia pečene v rámci projektu SÍRIUS v slovenských mestách. 

Výživová poradkyňa a lifestyle koučka, Ing. Angelika Kutišová, rozprávala o tom, čo jesť a nejesť, čo robiť a nerobiť v záujme zachovania zdravého orgánu a tela. Za najdôležitejšie pravidlo považuje naučiť sa variť zo základných surovín a v čo najväčšej miere eliminovať sprocesované potraviny. Ak postupne vylúčime zo stravy polotovary a výrobky, náš zdravotný stav sa zlepší a dokonca sa upravia aj tie parametre, ktoré zdanlivo nesúvisia so stravou. Okrem odporúčaných potravín poradila aj to, ako kombinovať jedlá a ako sa čo najjednoduchšie naučiť stravovať zdravo bez veľkých zmien v kuchyni i v peňaženke. 

Na záver tlačovej konferencie doktor Skladaný povzbudil všetkých, aby sa zúčastnili skríningu. Trvá maximálne pol hodinu, je bezbolestný a je zadarmo. V prípade potreby zelená karta zo skríningu človeku zaručí skorý termín na ďalšie vyšetrenie a ak odovzdáte aj vzorku stolice, vyšetrí sa vám aj mikrobióm, ktorý napovie viac o zdravotnom stave tráviacej sústavy. Mimoriadne dôležitým poslaním projektu SÍRIUS je aj osveta o ochoreniach pečene a snaha zmeniť pohľad na toto ochorenie. Ten totiž stále stigmatizuje človeka s cirhózou ako alkoholika. Neberie do úvahy skutočnosť, že ochorenie spôsobuje aj obezita, metabolický syndróm a zle nastavený životný štýl. 

Zdroj: Slovenská hepatologická spoločnosť 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu