SVETOVÁ KUCHÁRSKA SÚŤAŽ BOCUSE D‘OR NA SLOVENSKU

0
1058

Najprestížnejšia kuchárska súťaž Bocuse d’Or  – „kuchársky Oscar“ či gastro olympiáda – sa konala na Slovensku 24. novembra v Bratislave. Bocuse d’Or patrí medzi kuchársku olympiádu či svetový kuchársky šampionát.  Alebo len jednoducho – laboratórium výnimočných chutí, vôní, špičkového kuchárskeho umenia, zdieľania informácií a poznania. Národné kolo Bocuse d’Or zorganizoval Slovenský zväz kuchárov a cukrárov. Víťazom národnej súťaže sa stal kuchár Peter Duranský. 

Svetová súťaž najlepších kuchárov

Pred 34 rokmi jedinečný kuchár Paul Bocuse pripravil v Lyone jedinečné podujatie. Odvtedy sa na dych berúcu show vo varení stretávajú účastníci z viac ako  60 krajín z  5 kontinentov. Bocuse d’Or je miestom, kde sa odhaľujú nové talenty, techniky varenia a zdieľajú sa kulinárske dedičstvá jednotlivých krajín. 

„Bocuse d’Or je absolútnou špičkou medzi kuchárskymi súťažami. Už len účasť kuchárskeho tímu na národnom kole mu otvára dvere do najlepších reštaurácií na celom svete. Účasť na európskom kole natočí svetlá reflektorov a mediálneho záujmu aj na celé Slovensko,“ vysvetľuje dôležitosť podujatia pre celú krajinu Jaroslav Žídek, prezident Bocuse d’Or Slovakia. 

Je to komplexná a náročná súťaž. Všetko do detailu určujú pravidlá organizátora. Súťaží sa v tímoch, ktoré tvoria kuchár a jeho asistent. Počas presne stanoveného času musia pripraviť dve jedlá – jedno z teľacieho mäsa a druhé z jesetera,“ dodáva Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov na Slovensku, ktorá organizačne zastrešila celú prípravu podujatia Bocuse d’Or v Bratislave.

Bocuse d’Or je postupová súťaž. Začína národnými kolami, ktoré sa konajú v jednotlivých krajinách. Ďalšou úrovňou je  kontinentálne, u nás európske, výberového podujatie. Súťažiacich vyberá kontinentálny organizačný výbor (C.O.C ). Najlepší team z národného kola postupuje do európskeho kola súťaže. Z európskeho finále potom postúpi 12 krajín do svetového kola súťaže, kam sa každý druhý rok prebojuje 24 najlepších tímov z celého sveta. Svetové kolo sa každý druhý rok koná vo francúzskom Lyone. Slovensko sa kvalifikovalo na európske kolo a víťaz národného kola súťaže bude reprezentovať našu krajinu budúci rok na jar v Maďarsku. 

Prínos súťaže pre národnú gastronómiu a cestovný ruch 

Súťaž sa odohráva pred zrakmi divákov, médií a samozrejme, poroty. „Okrem toho, že sa o našej krajine bude písať na celom svete, pritiahne aj pozornosť zahraničných bedekrov, ktoré prestali našu krajinu hodnotiť. Stále rastie počet turistov, ktorí navštevujú konkrétne miesta aj kvôli jedlu. Máme šancu Slovensko dostať na gastromapu sveta,“ ozrejmuje význam a dopad súťaže pre celú krajinu Vojtech Artz. 

O tom, že krajiny, ktoré sa zúčastnia európskeho či svetového finále súťaže sa dostanú do hľadáčika gurmánskych sprievodcov, vedia v susednom Maďarsku či Čechách. „Česi sa v roku 2009 zúčastnili svetového finále a v tom istom roku dostali aj michelinskú hviezdu,“ približuje situáciu Jaroslav Žídek. „Rovnako sa to podarilo aj Maďarsku. Zúčastnilo sa súťaže Bocuse d’Or a podporovalo reštaurácie. Dnes chodia do Maďarska turisti do michelinských reštaurácií, bývajú v päťhviezdičkových hoteloch, míňajú viac peňazí. Má to dopad na celkovú ekonomiku krajiny. Keď to išlo v Maďarsku, nevidím dôvod, prečo by to nemalo ísť aj na Slovensku,“ vysvetľuje Károly Szalai, generálny riaditeľ METRO Cash & Carry SR, ktoré je hlavným partnerom súťaže. „Podporujeme reštaurácie top produktami, kvalitnými lokálnymi dodávateľmi ovocia a zeleniny. Hľadáme cestu, ako zabezpečiť kontinuálnu kvalitu dodávok mäsa a rýb od slovenských producentov. Je našou misiou pozdvihnúť slovenskú gastronómiu predovšetkým v oblasti kvality. Nemáte každý deň chuť a čas najesť sa v luxusnej reštaurácii. Ale chcete sa najesť dobre. To sa dá len v kvalitných reštauráciách s moderným vybavením a príležitosťami pre kuchárov ako je napríklad aj Bocuse d’Or,“ pridáva sa Volkan Buyruk, obchodný riaditeľ METRO Cash & Carry SR. 

Prísne pravidlá na všetkých kolách súťaže

Kuchár, ktorý sa prihlási do súťaže musí mať viac ako 23 rokov, jeho asistent v deň konania kontinentálneho kola menej ako 22 rokov, obaja musia ovládať anglický jazyk. Detailne predpísané kuchyne, kde sa jedlo pripravuje a samozrejme aj jednotlivé potraviny. 

Bocuse d’Or je postupová súťaž. Začína národnými kolami, ktoré sa konajú v jednotlivých krajinách. Ďalšou úrovňou je  kontinentálne, u nás európske, výberového podujatie. Súťažiacich vyberá kontinentálny organizačný výbor (C.O.C ). Najlepší team z národného kola postupuje do európskeho kola súťaže. Z európskeho finále potom postúpi 12 krajín do svetového kola súťaže, kam sa každý druhý rok prebojuje 24 najlepších tímov z celého sveta. Svetové kolo sa každý druhý rok koná vo francúzskom Lyone. Slovensko sa kvalifikovalo na európske kolo a víťaz národného kola súťaže bude reprezentovať našu krajinu budúci rok na jar v Maďarsku. 

Viem porovnať kuchárov, ktorý sa zúčastnili súťaže pred 11 rokmi a dnes. Dnes sú na oveľa lepšej úrovni, vedia do čoho idú, poctivo trénujú a majú ambície uspieť. Víťaz bude mať počas prípravy na európske kolo mentora z Nórska – šéfkuchár Geir Skeie, víťaz európskeho kola Bocuse d’Or 2008 a víťaz svetového finále Bocuse d’Or 2009,“ vysvetľuje Jaroslav Žídek.

Bocuse d’Or Slovakia 2021 má víťaza

Výnimočná atmosféra plná napätia. Biele rondony, vysoké čapice, vášeň pre jedlo, výnimočné suroviny, nadštandardné kuchyne  a štyria súťažiaci kuchári s asistentmi. Prísne, náročné kritéria účasti na národnej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or Slovakia 2021 spomedzi prihlásených kuchárov spĺňali a zúčastnili sa súťaže: Jozef Hromják – šéfkuchár reštaurácie Villa Sandy City Park Resort v Košiciach, ktorý reprezentoval Slovensko na podujatiach Villeroy et Boch Culinary World Cup 2014, 2018 a tiež na IKA Culinary Olympics 2016; František Plavý – člen Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, ktorý pracuje ako majster odbornej výchovy na Hotelovej akadémii v Žiline a zúčastnil sa svetovej súťaže v Erfurte a Stuttgarte, kde získal bronz a v Luxembursku striebornú medailu; Andrej Syč – sous-chef v košickej reštaurácii Kaviareň Slávia, člen Gourmet clubu, ktorý sa podieľal na prípravedeputačnej večere počas summitu OECD v Bratislave a Peter Duranský – šéfkuchár reštaurácie Das Loft vo Viedni. 

Štyria menovaní súťažiaci kuchári bojovali – pripravovali predpísané porcie jedál – takmer 6 hodín. Vo svojich kuchyniach pripravovali 2 jedlá – hlavné jedlo z jesetera a teľacieho mäsa, ktoré následne ochutnávala deväťčlenná profesionálna porota a trojčlenná laická porota.

Víťazom sa stal Peter Duranský, ktorý študoval na Súkromnej odbornej škole SD Jednota v Šamoríne a dnes šéfuje reštaurácii Das Loft vo Viedni. Začínal v reštaurácii Le Mond v Bratislave, varil v Hoteli Albrecht a reštaurácii Camouflage. V roku 2010 sa zúčastnil prvého národného kola súťaže Bocuse d’Or v Bratislave a skončil na druhom mieste.  Je zatiaľ jediným Slovákom, ktorý získal michelinskú hviezdu práve v reštaurácii Das Loft. Súťažil spolu s asistentom Márkom Janákom, ktorý je študentom Súkromnej odbornej školy SD Jednota v Šamoríne.  

Spolu získali aj cenu laickej poroty a cenu za najlepšiu misu. 

„Bol to neuveriteľný deň. Začínali sme skoro ráno, pred nami bolo náročné varenie naplánované do poslednej minúty. Zo začiatku to bol pre mňa veľký stres, ale časom som začal vnímať atmosféru, ktorá tam bola. Vypol som, začal som si užívať energiu miesta, podujatia a skvelej hudby“, jedným dychom začína opisovať atmosféru súťažného dňa víťaz Peter Duranský a dodal: „Pri vyhlasovaní výsledkov som cítil obrovský pocit zadosťučinenia. V roku 2010 som skončil druhý a teraz som chcel vyhrať. Tvrdo som trénoval, pracoval na sebe a podarilo sa to. Ešte úplne nenachádzam správne slová. Je to neuveriteľný pocit šťastia“. 

„Víťazovi na jednej strane tak trochu závidím a na druhej strane ho ľutujem. Čaká ho skutočne veľa práce, tvrdého tréningu a pevné nervy. Máme na to. Som o tom presvedčený, že môžeme uspieť. Peter Duranský môže byť ten, kto nám otvorí dvere a svet si nás všimne,“ konštatuje Jaroslav Žídek prezident Bocuse d’Or Slovakia a člen medzinárodnej profesionálnej poroty a znovu upriamuje pozornosť na obrovský dosah našej účasti na európskom kole kuchárskej súťaže Bocuse d’Or 2022 pre celú krajinu.

„Dnes som mal úplné zimomriavky z toho, čo sa nám podarilo. Klobúk dolu pred fantastickou organizáciou, všetkými súťažiacimi, žiakmi, ktorí nás obsluhovali. Spolu to vytvorilo jedinečnú atmosféru, ktorou som si pripomenul našu účasť na európskom kole v Ženeve pred 11 rokmi,“ so zápalom dodáva ešte po ukončení bratislavskej súťaže Jaroslav Žídek, 

„Až teraz s niekoľko hodinovým odstupom mi dochádza, čo sa nám podarilo zorganizovať. Všetci mohli vidieť našu niekoľko mesačnú prácu a myslím, že sa to všetko podarilo s veľkou cťou! Nebol to len môj pocit, ale s porotcami sme sa zhodli, že to bola najväčšia gastronomická udalosť na Slovensku za posledné roky, len škoda, že to kvôli pandemickým opatreniam nemohla vidieť široká verejnosť. Táto súťaž nie je len o prestíži, ale je hlavne príležitosťou povzniesť gastronómiu na Slovensku a to sa dnes podľa môjho názoru aj podarilo,“ pochvaľuje si Vojtech Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov na Slovensku, ktorá organizačne zastrešila celú prípravu podujatia. 

Jaroslav Žídek a Vojtech Artz sa netaja ambíciami dostať sa čo najďalej, aj keď si na druhej strane obaja zhodne uvedomujú, že okrem šikovnosti a schopností kuchára, je účasť na medzinárodnej súťaži aj vec rozpočtu. Vedia o tom svoje, keďže dlhých 11 rokov sme v organizácii súťaže nepokračovali. „Celé finančné bremeno prebrala na seba spoločnosť METRO. Tu však ideme vyššie a propagujeme gastronómiu celej krajiny. Verím, že sa nám podarí získať aj podporu štátnych inštitúcií a ďalších partnerov. Vyrazme do sveta a dostaňme Slovensko na jeho gastromapu“ dodávajú spoluorganizátori súťaže na záver

Pripravil: Grape PR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu