Sýtená voda je geniálna pomocníčka pri varení. Skúste týchto 5 tipov!

0
1271

Čistá sóda je perfektné osvieženie, ale vedeli ste, ako vám vylepší vaše kulinárske výtvory? Len raz ju použijete a viac sa bez bubliniek nezaobídete!

Na začiatok musíme povedať, že minerálka a sóda sú dve rôzne tekutiny. Kým sóda je voda sýtená oxidom uhličitým, v minerálke „pláva“ aj väčší či menší podiel minerálov, ktoré jej pridávajú typickú vôňu a chuť. Preto na varenie používajte len sódu, inak vás môže prekvapiť nechcená pachuť. No a sódu môžete mať doma buď tak, že si ju navláčite vo fľašiach, ktoré potom aj tak vyhodíte, alebo si zaobstaráte jeden prístroj SodaStream, ktorý vám vydrží roky, bombičku, s ktorou vyrobíte 60 – 80 litrov sódy podľa toho, ako budete vodu z vodovodu sýtiť a fľašu, ktorú výrobca odporúča vymeniť až po troch rokoch, pričom každý člen rodiny môže mať vlastnú. Pokiaľ teda nebudete mať SodaStream Crystal so sklenenou fľašou a tá vám bude slúžiť, až kým sa nerozbije. Ak chcete vedieť, koľko takto ušetríte, kliknite na našu kalkulačku.

SodaStream, event, Spring 2020, Prague. (Foto: SodaStream/René Fluger)

Nadýchaná omeleta

Aby bola omeleta ľahká a nadýchaná, treba do vajec poriadne zašľahať vzduch. Alebo si pomôžte tajnou prísadou a prsknite do nich trochu sýtenej vody. Nebude sa lepiť na panvicu a v ústach sa bude len tak rozplývať. Skúste to aj s praženicou a neoľutujete! 

Vzdušné palacinky a vafle

Fígeľ s pridaním sódy do palacinkového cesta je azda najznámejší spomedzi všetkých sódových vychytávok. Nahraďte 1/3 mlieka perlivou vodou a palacinky, vafle či lievance budú vzdušné ako obláčik. Nezabudnite však, že palacinkové cesto musí aspoň pol hodiny odpočívať!

Koláč sťa pena

Verte alebo nie, použitie sýtenej vody v bublaninách, hrnčekových koláčoch a korpusoch má za následok ich ľahkosť a šťavnatosť. Postupujte podľa receptu a na záver prilejte trochu perlivej vody. Neznepokojujte sa, ak cesto začne trochu peniť. Upečte koláč a dáte nám za pravdu, že je ako pena!

Iskrivé želé

Dajte si namiesto kalorického zákusku želatínový dezert s čerstvým ovocím, veď jeho sezóna už začala! Alebo ním ozdobte letnú tortu. Príprava je jednoduchá a rýchla, trpezlivosť príde na rad pri chladnutí, no prekvapenie v podobe jemných iskierok v ústach stojí za to.

Pripravte si:

  • 450 ml extra sýtenej sódy
  • 50 ml sirupu SodaStream s príchuťou podľa druhu ovocia (jahody, maliny, čerešne…)
  • 6 plátkov želatíny
  • Čerstvé ovocie
  • 5 mätových lístkov

Plátky namočte do 100 ml sódy izbovej teploty a nechajte napučať 10 minút.  Zmiešajte 200 ml sódy so sirupom, vložte do nej mätu, napučanú želatínu a mierne zahrejte tak, aby ste v hmote udržali prst. Odstavte, miešajte do rozpustenia a pridajte zvyšnú sódu. Mätu vyberte, želé nalejte na ovocie v miskách a dajte do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc.
Náš tip: Dajte si iskrivé želé na nadýchané palacinky!

Extra osviežujúci ľadový čaj Ľadový čaj sám osebe je výborný hasič smädu. Ešte väčšie osvieženie vám poskytne jeho perlivá verzia. Superrýchly tip: Použite sirup SodaStream Zelený čaj s jahodou, nalejte ho do sýtenej vody a váš zelený čaj je pripravený! Z jedného sirupu máte až 18 fliaš osviežujúceho nápoja, kedykoľvek naň dostanete chuť.

foto: SodaStream / shutterstock

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu