Kuchyňa je jednou z častí domu, ktorá musí slúžiť dlhé roky. Jej zriadenie je nákladné a jej používanie je každodenné. Mala by byť nielen nadčasová, aby skoro „nezostarla“, ale aj praktická. Preto by ju mali domáci kuchári prispôsobiť svojim potrebám. Či už pri zriaďovaní, alebo pri rekonštrukcii. A keďže nie je čas strácať čas, venujte kúsok svojho času najmä dôkladnému plánovaniu. O štýle kuchyne môžu rozhodovať emócie, o jej usporiadaní rozum. 

Prvý krok – meter a pôdorys

„Skôr ako sa vyberiete do kuchynského štúdia, vezmite si meter, papier, ceruzku a nakreslite si pôdorys miestnosti, v ktorej bude kuchyňa umiestnená,“ radí Filip Císař, vedúci Kuchynskej akadémie XXXLutz. Základným ukazovateľom sú rozmery miestnosti a jej dispozičné riešenie (dvere, okná). Tie určia, či si zaobstaráte kuchynskú linku v tvare U, L alebo obyčajného I, prípadne, či bude možná inštalácia napríklad kuchynského ostrovčeka. Rovnako dôležité sú aj údaje o inštalácii vody, elektriny, plynu, ako aj o odvetrávacom potrubí k digestoru, ktoré by tiež mali byť zaznamenané na pláne.

Druhý krok – kuchynské štúdio

So základným plánom pôdorysu kuchyne môžete zamieriť do kuchynského štúdia. „Tu vstupujú do hry individuálne požiadavky majiteľa alebo osoby, ktorá bude v kuchyni tráviť väčšinu času. Výška pracovnej dosky sa plánuje podľa výšky a preferencií osoby, ktorá bude kuchyňu používať. Pracovná plocha, úložný priestor a vybavenie zase podľa počtu členov domácnosti,“ približuje Filip Císař. Tí, ktorí jednoznačne preferujú moderný, jednoduchý, čistý dizajn alebo vidiecky štýl s rôznym výberom farieb, materiálov (najmä dreva a jeho imitácií) a s lištami na dvierkach, by mali zvážiť, koľko peňazí chcú do kuchyne investovať. Od toho sa bude odvíjať nielen materiál kuchynských skriniek, ale aj počet možných pomôcok a praktických pomocníkov. Ideálne je, ak dnešné kuchyne ponúkajú flexibilné kombinácie jednotlivých komponentov, ako aj napríklad stmievateľné dotykové osvetlenie dômyselne usporiadaných zásuviek a dvierok, zabudované elektrické zásuvky, úpravy vnútorného rozmiestnenia jednotlivých prvkov, organizéry, zabudované koše na triedený odpad (zvyčajne pod drezom), výsuvné police alebo skrinky, široké spodné zásuvky, karusely a ďalšie funkčné prvky.

Tretí krok – Štýl a pravidlo dvoch farieb

Okrem minimalistického vzhľadu (ideálne hladké dvierka bez úchytiek) a čistých línií si moderná kuchyňa zakladá na funkčnosti a vzdušnosti. Tu kraľujú predovšetkým lamináty, ale aj kompozitné drevo (alebo masívne drevo – najmä pri dvierkach). Všetky sa dajú kombinovať s prírodnými materiálmi alebo imitáciami prírodných materiálov, ako je sklo, mramor alebo kameň. Stačia dve farby alebo odtiene. Kuchyňa pôsobí puristicky a elegantne. Škála farieb je však vďaka novým technológiám takmer nekonečná. Biela a sivá sú stále na vrchole farebných kombinácií, ale svoje miesto sa snaží získať aj limetková alebo exkluzívna červená, prípadne – najmä v prípade kuchýň vo vidieckom štýle – rôzne farby dreva. Ten vyvoláva pocit pohody, bezpečia, útulnosti a nostalgie. S týmto štýlom sa spájajú aj rôzne lišty alebo ozdobné, či porcelánové úchytky.

Štvrtý krok – pracovná doska

Laminátové pracovné dosky sú najobľúbenejšie – vďaka svojej odolnosti, jednoduchej údržbe, variabilite farieb či vzorov a v neposlednom rade aj príjemnej cene. „Veľmi dobre sa darí aj kompozitnému alebo umelému kameňu a v poslednom čase aj kompaktnému laminátu, čiže kompaktu. Je veľmi odolný a dá sa použiť aj ako obklad na zadnú stranu pultu. V porovnaní s pracovnými doskami z dreva alebo kameňa, ktoré treba starostlivo udržiavať a byť pri práci na nich opatrnejší, majú tieto nové materiály výrazne navrch,“ hovorí Filip Císař. Každý, kto často varí, vie, aké ťažké je udržať zadnú stranu kuchynskej linky čistú. Preto je praktické obložiť ju ľahko umývateľným materiálom, ideálne bez škár, čo výrazne uľahčuje a urýchľuje údržbu. Môžete si vybrať špeciálne tvrdené sklo, ktoré nemá póry a neabsorbuje nečistoty ani pachy alebo už spomínané lamináty, či kompaktné lamináty. Všetky tieto materiály sú dostupné v širokej škále farieb a vzorov, takže ich môžete použiť tak, aby dokonale ladili s vašou kuchyňou. Rustikálne kuchynské linky zvyčajne vyzerajú lepšie s klasickými keramickými obkladačkami.

Základný trojuholník

Pri plánovaní kuchyne sa oplatí staviť na kompaktnosť silného trojuholníka. To znamená, že varná, umývacia a chladiaca zóna kuchyne by mali tvoriť praktický trojuholník, na ktorého pomyselné vrcholy by mal majiteľ dosiahnuť bez toho, aby musel merať dlhú cestu. Ideálna vzdialenosť medzi nimi je zhruba 1,2 metra. Ak na ňu nedosiahnete, skúste sa k nej aspoň priblížiť. Ušetríte si tak vlastné nohy a čas. Rovnako dôležitý je aj dostatočný úložný priestor. Množstvo a objem úložného priestoru sa odvíja od počtu členov rodiny, frekvencie varenia a štýlu varenia v domácnosti. Moderné kuchyne uprednostňujú varnú dosku s integrovaným odsávačom pary, ktorý podporí ich čistý dizajn a zároveň dodá priestoru pocit väčšej vzdušnosti.

Premena sna na skutočnosť

Ak máte jasnú predstavu o tom, čo by ste chceli, môžete si skúsiť navrhnúť svoju vysnívanú kuchyňu sami pomocou online 3D plánovača, ktorý nájdete na stránke xxxlutz.sk. Taktiež môžete využiť služby kuchynských dizajnérov. Stačí si rezervovať stretnutie – osobne v obchodnom dome alebo prostredníctvom online rezervačného systému. Dizajnéri vytvoria finálnu vizualizáciu kuchyne presne podľa vašich predstáv. Po podpise kúpnej zmluvy si dohodnete návštevu geodeta, ktorý u vás doma všetko zmeria laserom, prenesie údaje do tabletu a poskytne dizajnérovi všetky parametre miestnosti na milimeter presne. Po vyhotovení kuchyne príde montážny tím XXXLutz. Zmontujú objednanú kuchyňu, zapoja elektrické spotrebiče, ktoré aj skontrolujú a zároveň po sebe upracú. Potom už stačí len zapnúť sporák a začať variť niečo dobré pre celú rodinu.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu