Tekvice najrozličnejších tvarov a farieb kraľujú jesenným záhradám. Je škoda, že si mnoho ľudí tento poklad spája len s jeseňou. Tekvica vie toho ponúknuť oveľa viac, a to takmer po celý rok. Okrem blahodarných účinkov na zdravie, dokážete z nej vykúzliť na tanieri skvelé a chutné jedlá, ktoré vám navyše pomôžu aj k štíhlejším krivkám. 

Tekvicu môžete v kuchyni využiť bezo zvyšku. Každá jej časť má v sebe iné potrebné živiny, ktoré spolu tvoria dokonalý celok. Z 90 % je tvorená vodou spolu s dôležitými minerálnymi látkami. Voda v organizme na seba viaže škodlivé toxíny, ktoré sa z tela následne vyplavujú. 

Dužina je zdrojom vitamínov a vlákniny

Okrem vody obsahuje dužina tekvice aj prospešnú vlákninu, ktorá podporuje trávenie a správnu funkciu čriev. Je bohatá aj na antioxidant beta-karotén, ktorý chráni organizmus a je zdrojom vitamínu A. „Vitamíny a minerálne látky nachádzajúce sa v tekvicovej dužine môžu blahodarne pôsobiť aj na pokožku. Dokážu rozžiariť pleť a dodať jej elasticitu. Pomáhajú aj s bojom proti vráskam. Z dužiny sa dá pripraviť aj skvelá hydratačná maska ktorá pleť príjemne vyživí,“ radí Tereza Vincourová, výživová poradkyňa značky KetoMix. 

Semienka nevyhadzujte

Tekvicu väčšina ľudí rozkrojí, vyberie stred a semienka vyhodí. Robia však veľkú chybu. Semienka sú plné minerálnych látok, ako je napríklad horčík, zinok či železo. Tieto látky podporujú imunitný systém a chránia organizmus pred srdcovými ochoreniami. Keď čisté a suché semienka hodíte na panvicu a sprudka nasucho opražíte, stanú sa skvelou chrumkavou pochúťkou na jesenné večery pri čítaní alebo sledovaní televízie. 

Pri dobrotách z tekvice sa o postavu nemusíte báť  

Ak ste sa rozhodli schudnúť, alebo si len udržiavate líniu, tekvica by vo vašom jedálničku určite nemala chýbať. Obsahuje minimum kalórií, ale akékoľvek jedlo s touto božskou zeleninou vás príjemne zasýti. Samozrejme záleží na tom, s čím tekvicu skombinujete. Chutná je na sladko i na slano. „Ak sa rozhodnete pripraviť si typický jesenný tekvicový koláč a nasypete do neho množstvo bieleho cukru, nemôžete čakať, že to vašu líniu neovplyvní. Pri príprave jedál odporúčam, aby ste mu venovali potrebný čas a premýšľali nad všetkými ingredienciami. Predovšetkým nad tým, či je možné suroviny nahradiť iným,  zdravším variantom. V prípade cukru napríklad čakankovým sirupom,“ radí Tereza Vincourová. 

V spolupráci s výživovou poradkyňou Ketomix sme pre pripravili 3 jednoduché a odľahčené jedlá z tekvice, ktorými si môžete doplniť váš diétny jedálniček. 

Tekvicové fit rizoto

Potrebujete: tekvicu hokaido, zeleninovú polievka KetoMix, konjakovú ryžu KetoMix, parmezán, repkový olej, soľ a tymian 

Postup

Tekvicu Hokaido ani nemusíte šúpať.  Len ju umyte, rozkrojte na polovicu, vydlabte vnútro a tekvicové semienka odložte do misky. Dužinu nakrájajte na kúsky, poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre do zmäknutia pri teplote 180 stupňov.  Upečenú tekvicu rozmixujte s troškou zeleninového vývaru. 

Ryžu opláchnite, zbavte konjakového nálevu, vysypte na panvicu s rozpáleným repkovým olejom a pridajte rozmixovanú tekvicu. Jedlo krátko povarte na miernom ohni a súčasne doň primiešajte nastrúhaný parmezán. Na druhej panvici sprudka orestujte tekvicové semienka, ktorými rizoto nakoniec ozdobíte spolu s vetvičkou tymianu. Servírujte s miešaným zeleninovým šalátom, alebo pohárom dobrého vína. 

Tekvicové proteínové cookies

Potrebujete: tekvicu hokaido, proteínový kokteil KetoMix, 1 vajce, škoricu, orechy, trstinový sirup KetoMix

Postup

Rozkrojte tekvicu a zbavte ju semien, ktoré neskôr použijete na ozdobenie. Tekvicu nakrájanú na plátky, upečte na plechu vyloženom papierom na pečenie. Pečte do zmäknutia pri teplote 180 stupňov. Medzitým si do misy pripravte drvené orechy, vajce a sypkú zmes Proteínového kokteilu KetoMix. Zmes oslaďte podľa chuti  trstinovým sirupom a škoricou. Pridajte mixovanú tekvicu a vypracujte cesto. Z cesta vytvarujte malé placky, ktoré uložíte na plech s papierom na pečenie. Povrch ozdobte semienkami a pečte dozlata pri teplote 180 stupňov.

Tekvicový chlieb pre štíhlu líniu

Potrebujete: maslovú tekvicu, proteínový bezlepkový chlieb KetoMix, škoricu, klinčeky, zázvor

Postup

Maslovú tekvicu očistite, rozkrojte a vyberte stred. Semienka nevyhadzujte, len ich očistite. Nakrájajte tekvicu na kocky a dajte do hrnca. Zalejte vodou, pridajte škoricu, klinčeky, zázvor a varte asi 10 minút do zmäknutia.  Z hrnca odstráňte klinčeky a zázvor a tekvicu rozmixujte. Zmes na Proteínový bezlepkový chlieb zmiešajte podľa návodu s vodou, pridajte rozmixovanú tekvicu a vypracujte cesto. Na panvici nasucho orestujte očistené semienka, ktoré následne vmiešajte do pripraveného cesta. Cesto vylejte do vymastenej formy na chlebík a pečte pri teplote 180 stupňov približne 25 – 30 minút. 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu