Merlík čilsky sám o sebe vám asi veľa nehovorí, ale o quinoa ste už v poslednom čase asi počuli. Quinoa sa popularite teší už niekoľko rokov aj preto, že je dnes považovaná za jednu z najlepších superpotravín na svete. Prečítajte si, prečo by ste mali tento znovuobjavený malý zázrak servírovať aj u vás doma.

Quinoa je doma v Južnej Amerike. Patrila medzi základné potraviny obyvateľov v okolí Ánd. Bojovníkom v horskom teréne dodávala na dlhý čas silu. Inkovia quinoa uctievali. Korunovali ju za „chismaya mama“ alebo „matku všetkých obilnín“. Mleli ju na múku a používali na zahusťovanie polievok a prípravu kaše. Príchod Európanov do Južnej Ameriky však znamenal úpadok pestovania quinoa, pretože ju nahrádzali inými obilninami. Dnes ide o významnú exportnú plodinu, vyhľadávanú ako základ fit kuchyne, vegánskej stravy a je užitočná aj pri diéte pre celiatikov. Je v ponuke všetkých obchodov s potravinami. 

Rastlina quinoa síce nie je z botanického hľadiska obilnina, pretože je príbuzná skôr špenátu, no jej využitie sa vždy podobalo skôr obilninám. Vďaka jemnej chuti a nenáročnej príprave má quinoa široké využitie. Hodí sa do mnohých pokrmov, používa sa aj ako súčasť hlavných jedál. Dá sa kombinovať so zeleninou, kuracím mäsom, ovocím či orieškami. Dokáže veľmi dobre zasýtiť a navyše nutričnými vlastnosťami nezvyšuje glykemický index. 

Quinou si môžete dopriať čiernu, bielu i červenú. Všetky tri druhy majú veľmi podobné nutričné ​​vlastnosti a výhody, sú bezlepkové a veľmi ľahko stráviteľné. Čierna quinoa má sladšiu a jemnejšiu chuť ako biela quinoa. Športovcom sa odporúča konzumovať skôr červenú quinou a ľuďom, ktorí riešia úbytok telesnej hmotnosti skôr bielu.

7 výnimočnosti quinoa:

  1. Je prirodzene bezlepková vo všetkých jej formách a odrodách. 
  2. Obsahuje vlákninu. Prospieva teda črevám, zasýti a nenafukuje.
  3. nižší glykemický index, čo je plus na odľahčenie jedálnička.
  4. Obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín E. 
  5. Konzumáciou quinoy získate minerálne látky, ako je železo, selén, horčík a vápnik. 
  6. V určitom množstve obsahuje aj omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny. Obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín. 
  7. Jej konzumáciou dodávate telu kyselinu listovú, meď, fosfor, zinok a mangán.

Quinoa v kuchyni

Varí sa podobne ako ryža. Pred varením ju opláchneme studenou vodou. Zľahka tým zväčší objem a zbaví sa horkastého sapomínu, ktorý môže zaťažiť žalúdok. Pri varení na jeden diel quinoy použijeme dva diely posolenej vody, vývaru alebo vody s bylinkami. Varí sa asi 15 minút. Keďže je jej chuť skôr neutrálna, hodí sa ako príloha k výrazným jedlám, ale aj na konzumáciu sladkých. Uvarenú quinou môžeme pridať do raňajkovej zmesi s ovocím, medom, orechmi a hrozienkami. Servírujeme ju ako teplú alebo studenú sladkú kašu na raňajky, desiatu či olovrant. Dá sa ochutiť napríklad i čakankovým sirupom, erythritolom, syrom cottage, ovocím a orechmi. 

Pre koho je quinoa vhodná

Pozor na obsah sacharidov quinoa. Ak si ju chcete dopriať napríklad aj počas keto alebo low carb diéty, strážte si množstvo. Jej príjem konzultujte s výživovým poradcom, aby ste predišli tomu, že sa vyhodíte z ketózy alebo narušíte svoj low carb jedálniček. 

Quinoa je jedinečná vďaka obsahu vitamínov a minerálnych látok, ale jeden hrnček uvarenej quinoy môže obsahovať až 39 gramov sacharidov. Varená quinoa obsahuje totiž 70 % sacharidov, čo z nej robí jedlo s vysokým obsahom sacharidov. Quinoa je tiež veľmi sýta, pretože má relatívne vysoký obsah vlákniny a bielkovín. Preto môže pomôcť podporiť zdravú reguláciu hmotnosti a zdravie čriev. Pre ľudí s bezlepkovou diétou znamená výborné spestrenie jedálnička. 

Pre vysoký obsah bielkovín je vhodná na prípravu kvalitných, energeticky a nutrične výdatných raňajok najmä pre športovcov. Nehodí sa však diabetikom v prípade, ak by si ju chceli pravidelne zaraďovať do stravovacieho plánu, pretože by prečerpali odporúčaný limit bielkovín v strave.

www.prodietix.sk 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu