Hovorí sa, že raňajky sú základ dňa. A naozaj na tom niečo bude, veď práve živiny prijaté počas raňajok by nám mali poslúžiť ako „pohon“ až do obeda. Teda v tej časti dňa, kedy dospelí aj deti podávajú najväčší výkon – v práci aj v škole, hoci sa teraz naše osobné výkonové rekordy neodohrávajú v kanceláriách ani v školách, ale doma. Fungovať na plný plyn a s maximálnym výkonom sa dá len vďaka dobrému „palivu“ pre telo aj myseľ. Sami to poznáte: ťažko sa pracuje a učí, ak nám v brušku vyhrávajú muzikanti!
Trochu času a skvelý tím pomocníkov na prípravu raňajok
Zatiaľ čo v čase pred „zostaňte doma“ sa ešte dalo vyhovoriť na nedostatok času, teraz si čas na prípravu sýtych a na živiny bohatých raňajok vie nájsť snáď každý. Minúty ušetrené presunom do práce a do školy využime na prípravu prvého jedla dňa! S asistenciou detí, ktoré sa takto naučia praktické životné zručnosti, a za výdatnej pomoci šikovných kuchynských elektrospotrebičov môžete mať jedlo na stole do 15 minút. Z raňajok sa tak aj počas bežného pracovného týždňa môže opäť stať rodinný rituál, ktorým odštartujeme deň predtým, ako sa všetci členovia domácnosti rozbehnú za svojimi povinnosťami.
Keď nízky je lepší ako vysoký
Každý miluje na raňajky niečo iné. Niekoho z postele vytiahne predstava sladkého pečiva s domácim lekvárom a kakao k tomu, niekto už od rána cíti potrebu vitamínového refreshu v podobe zeleninového šalátu s cereálnym pečivom a nátierkou. Pre niekoho je zas najrýchlejšie zaliať si misku svojej obľúbenej obilninovej kaše, do ktorej si pridá za hrsť orieškov a poctivú dávku ovocia. Nech už preferujete čokoľvek, nezabudnite, že to, čo vložíte do úst ráno, ovplyvní počas celého dňa vašu náladu, celkovú pohodu aj výkon. Preto je dobré vyhýbať sa potravinám s vysokým glykemickým indexom, teda takým, po ktorých vám cukor v krvi prudko stúpne a potom zas rýchlo klesne a vy sa budete čoskoro cítiť hladní. Zaraďte do svojho jedálnička radšej potraviny s nízkym glykemickým indexom, z ktorých sa do tela uvoľňuje energia rovnovážnejšie, postupne a vydrží dlhšie. Namiesto bieleho pečiva siahnite po celozrnných rožkoch, balené cereálie s vysokým podielom cukru nahraďte cereáliami bez cukru, do misky kaše si namiesto banánu pridajte radšej za hrsť malín, čučoriedok alebo černíc. Vianočku s lekvárom si doprajte len výnimočne, skôr ako dezert alebo odmenu. Ak milujete vajíčko, volským okom upraženým na oleji odštartujte svoj deň len z času na čas, radšej si vajíčko uvarte vo vode na mäkko alebo na hniličku. Namiesto dosladzovaných jogurtov s chrumkavými guľôčkami alebo gumenými cukríkmi si radšej naservírujte nízkotučný biely jogurt, ideálne s obsahom probiotickej kultúry, alebo grécky jogurt ochutený kvapkou agávového sirupu. Chia semienka môžete šupnúť do kaše, jogurtu aj do zeleninového smoothies – regulujú hladinu cukru v krvi a dobre zasýtia.
Pestrosť nadovšetko
Všetky tieto dobroty vám nevymenúvame preto, aby sa vám zbiehali slinky a po dočítaní článku ste mali chuť vrhnúť sa na chladničku, ale aby bolo zrejmé, že pri raňajkách je dôležitá aj ich pestrosť. Nemali by sme teda každý deň raňajkovať to isté, radšej si počas celého týždňa vyskladať naozaj pestrý raňajkový jedálniček. Aspoň cez víkendy si doprajte aj raňajky na spôsob švédskych stolov – z každého rožka troška! Ich príprava nemusí byť komplikovaná, veď šikovní kuchynskí pomocníci môžu pracovať na plné obrátky súčasne!
Pracanti v kuchyni
Zatiaľ čo sa u vás doma zaránky v rýchlovarnej kanvici prevára voda na čaj a kávovar vydáva tie úžasné zvuky oznamujúce, že prvé dnešné espresso je už na ceste, pustite k práci hriankovač alebo sendvičovač! Práve teplučké, do izieb rozvoniavajúce hrianky či sendviče s nátierkami od výmyslu sveta od tuniakovej cez škvarkovú, vajíčkovú až po avokádovú či tvarohovú vytiahnu z postele aj tých najväčších sedmospáčov.
Sendvičovač Orava ST-300 A má až 3 vymeniteľné platne, takže si na ňom pripravíte klasické sendvičové trojuholníčky na slano, ale aj obľúbené sladké wafle. Skúste ich zdravšiu verziu podľa receptu, ktorý uvádzame nižšie! Ak ste fanúšikom čaju, odporúčame vám na jeho prípravu kanvice s reguláciou teploty Orava Delux alebo Orava VK-4000, ktoré zohrejú vodu na presne požadovanú teplotu v závislosti od druhu čaju, lebo zelený čaj treba zaliať vodou s teplotou 60 – 70 0C, ovocný čaj zalejte 90-stupňovou vodou a len na čierny čaj použite čerstvo prevarenú, 100-stupňovú vodu. S príchodom teplých dní však častejšie vyhľadávame nápoje, ktoré nie sú horúce. Hoci kávy, hlavne tej čerstvo zomletej (na elektronickom mlynčeku na kávu Orava KM-800) sa odoláva ťažko a pre mnohých z nás je povinnou raňajšou jazdou, aj keď pijeme studený ovocný džús. Namiesto dosladzovaného džúsu z obchodu s nejasným zložením si radšej doma odšťavte domácu zeleninovú a ovocnú šťavu z tých najlepších kúskov ovocia a zeleniny. Stačí pustiť k slovu kvalitný odšťavovač!
Naším tipom je vysokootáčkový odšťavovač Orava OS-109 A s veľkou podávacou trubicou, do ktorého naraz vojde aj celé jablko, takže sa pri odšťavovaní nemusíte prácne zdržiavať krájaním ovocia a zeleniny na malé kúsky. Alebo máte radšej chuť na hutnejšiu verziu zdravím nabitého moku s poriadnou dávkou vlákniny a dali by ste si výživné smoothies? S prípravou vitamínových bômb vám pomôžu vysokokvalitné smoothie mixéry. Aby ste sa pri príprave vajíčka na mäkko aj na hniličky nesekli, pomôže vám múdre vajíčko – minútka Orava Piep Ei. Stačí, ak ho vložíte do vody spolu s klasickými vajíčkami, a ono vám bude jednou z troch melódií signalizovať, kedy sú presne podľa vášho priania.
3x zdravý raňajkový tip na záver
Ak patríte medzi tých, čo si kvôli zdravotnému stavu alebo v snahe o dosiahnutie štíhlej línie či najlepšieho športového výkonu strážia každú prijatú kalóriu, využite už pri raňajkách pomoc nutričnej váhy s kalkulačkou Orava EV-8 A, s ktorou budete mať vždy prehľad o tom, čo si dávate na tanier aj z pohľadu odporúčaného denného príjmu živín a kalórií!
Dostal váš maškrtný jazýček na raňajky chuť na niečo sladké? Vyskúšajte zdravšie wafle, ktoré ľahko pripravíte s pomocou sendvičovača 3 v 1 Orava ST-300 A!
Dostal váš maškrtný jazýček na raňajky chuť na niečo sladké? Vyskúšajte zdravšie wafle, ktoré ľahko pripravíte s pomocou sendvičovača 3 v 1 Orava ST-300 A!
Pohánkovo-kokosové wafle
Čas prípravy: 20 minút
Počet: 5 ks
Suroviny: 1 vajíčko, 150 ml mlieka, 50 g roztopeného masla, 150 g pohánkovej múky, 50 g kokosu, trochu mletej škorice, trochu mletej škorice
Postup: Všetky suroviny zmiešame, ako by sme robili lievancové cesto. Ak je trochu hustejšie, pridáme ešte trochu mlieka, aby sa dalo vyliať do waflovej formy na sendvičovači Orava ST-300 A. Upečené wafle dochutíme orieškami, ovocím, agávovým sirupom alebo trochou medu. Notorickým čoko maniakom je povolené pokvapkať si wafle trochou roztopenej kvalitnej čokolády. Na vrch si nezabudnite naukladať ovocie – čučoriedky, jahody, maliny:)
Avokádová nátierka
Pripravíte ju ľahko a rýchlo s pomocou šikovného tyčového mixéra, napr. Orava RM-250 A.
Suroviny: 1 zrelé avokádo, 2 PL Lučiny, 1 PL kyslej smotany alebo bieleho jogurtu, šťava z limetky alebo z citróna, cesnak, olivový olej, soľ
Postup: Avokádo ošúpeme, nakrájame a rozmixujeme do hladka s ostatnými ingredienciami. Nátierku prelejeme trochou olivového oleja a podávame s celozrnným pečivom alebo na hriankach.
foto: orava.eu/pexels.com