Arabica alebo Robusta?

Nemusíte byť vášnivým milovníkom kávy, ale aj tak ste sa už stretli s pojmami arabica a robusta. Ide o dva najčastejšie pestované druhy kávovníkov. Aký je medzi nimi rozdiel? Ktorý z nich je „lepší a chutnejší“? 

„Arabica v súčasnosti tvorí 75% svetovej produkcie kávy. Je veľmi náročná na údržbu – pestuje sa totiž v nadmorskej výške 900 metrov, dorastá až do ôsmych metrov,“ vysvětluje Eva Jeřábková, tréningová manažérka kaviarní Costa Coffee. „Arabica je v podstate vyšľachtená robusta. Má veľké oválne zrná, ktoré zrejú dlhšie ako robusta, a vďaka šľachteniu ponúka zaujímavé chute.“

Čo teda priaznivci arabicy na tejto káve oceňujú? 

„Arabica má výraznejšiu arómu a príjemnú sladkokyslú a predovšetkým veľmi bohatú chuť. Je kvalitnejšia ako robusta, a tým pádom aj o niečo drahšia. Tento druh kávy majú v obľube predovšetkým severania,“ upresňuje odborníčka. 

Robusta rastie v nížinách a na pestovanie je pomerne nenáročná – vďaka tomu je jej cena nižšia než u arabicy. Rastliny sú vysoké aj cez 10 metrov a zrná sú malé a guľaté. 

„Robusta je typická výrazne zemitou a horkou chuťou a vysokým obsahom kofeínu (2x viac ako Arabica). Na povrchu nápoja vytvára cremu, alebo kávovú penu. Kto teda preferuje ostrejšiu, nie príliš kvetnatú a vyváženú chuť a veľa kofeínu, jeho favoritom bude robusta. U Čechov bola dlhodobo obľúbenejšia, viacmenej pozorujeme, že sa pomery týchto dvoch druhov káv pomaly vyrovnávajú,“ dodáva Eva Jeřabková z kaviarenského reťazca Costa Coffee

Samozrejmosťou je, že v obchode narazíte často na kávové zmesy kávových zŕn rôzneho pôvodu. Majte na pamäti, že za vysoko kvalitné budú označené tie, ktoré obsahujú väčšie množstvo kávových zŕn odrody arabica než robusta.

Vedeli ste, že…

  • Kávovník pochádza z etiópskych náhorných plošín
  • Plod kávovníka je podobný čerešni a kôstku tvoria dve zrnká 
  • Priemerný kávovník ročne vyprodukuje cca 2 000 kávových zŕn (tj. 0,8 – 1,2 kg)
  • Plody kávovníka sa zbierajú ručne, striasaním na plachty alebo pomocou strojov na zber 
  • Kávu ako nápoj začali ako prvý pripravovať Arabi, a to až v druhom tisícročí n.l.
  • Samotné praženie bolo objavené koncom 14. storočia
  • Do Európy sa káva dostáva začiatkom 17. storočia vďaka benátskym kupcom
  • Aj do Indie sa rozšírilo pestovanie kávy začiatkom 17. storočia, do Latinskej Ameriky až o storočie neskôr (na začiatku 18. storočia)
  • Vo Viedni otvorili prvú kaviareň po roku 1685, v Brne v roku 1702
  • Najstaršia dodnes existujúca kaviareň bola otvorená v roku 1720 – a to Café Florian v Benátkach 
  • Kávovník pestujecca 70 štátov sveta medzi obratníkom Raka a Kozorožca
  • Najväčší vývozcovia sú Brazília (Arabica + Robusta), Vietnam (Robusta), Kolumbia (Arabica)
  • Káva v kaviarňach Costa Coffee pochádza: Kolumbia, Kostarika, Uganda, Guatemala, Etiópia, Vietnam

foto: pixabay.com / archív redakcie  

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu