Desatoro ako vyberať kuracie mäso

0
1221
Man cooking chicken breast in the kitchen

Ako spoznám, že kuracie mäso je kvalitné a čerstvé? Môžu mi o produkte niečo napovedať vonkajšie faktory v podobe balenia alebo skladovania? V našom desatore je zhrnuté to najdôležitejšie, na čo si pri kúpe kuracieho mäsa dávať pozor.

  • Skladovanie kuracieho mäsa. V prvom rade je dobré si všimnúť, kde sa kuracie mäso uchováva. Chladiaci box musí byť čistý a nepresahovať teplotu 4°C. Kuracie droby potrebujú teplotu ešte o stupeň nižšiu.
  • Etiketa. Kľúčová časť, ktorá by mala obsahovať dátum trvanlivosti, informáciu o výrobcovi a krajine pôvodu. Vždy musí byť uvedený názov výrobku a presná adresa výrobcu. Podľa predpisov nie je spôsob chovu povinný údaj, ale je dobré vyberať si mäso, kde sa táto informácia nachádza.
  • Akostná trieda. Hydina sa rozdeluje do dvoch tried – A a B. U nás sa posledné roky predáva prevažne vyššia trieda A. Každopádne je dobré si tento údaj skontrolovať. Hydina v akostnej triede A má trochu inú stavbu tela. Predovšetkým prsia sú dobre vyvinuté.
  • Vôňa mäsa. Aj napriek tomu, že sa kuracie mäso najčastejšie predáva v plastových vaničkách a nie je možné ovoňať ho, tak aspoň pri pultovom predaji môžeme skontrolovať vôňu. Pokiaľ je tak príležitosť, práve vôňa nám o kvalite a čerstvosti mäsa veľa napovie.
  • Pozor na námrazu. Na povrchu nesmie byť kuracie mäso obalené námrazou. To naznačuje, že v minulosti už bolo rozmrazené.
  • Voda vo vaničke. Ďalším ukazovateľom je vanička, v ktorej by sa nemalo nachádzať príliš krvavej vody. Povrch kuraťa je správne hladký, nie osliznutý.
  • Farba mäsa. Čerstvé kura má v surovom stave ružovú farbu. Akonáhle začína blednúť do siva, rozhodne ho nekupujte.
  • Celková stavba kuraťa. Pri kontrole vzhľadu si všímáme aj vrstvy tuku. Tá je na prsiach, chrbte a horných stehnách tenká a rovnomerná. Hydina musí byť neporušená, čistá a bez vyčnievajúcich zlomených kostí.
  • Dátum spotreby. Tento údaj si vždy skontrolujte. To síce samé o sebe nie je vždy najlepším meradlom, či je surové kura čerstvé alebo nie je, ale spoločne s ostatnými bodmi nám pomôže pri výbere.
  • Uskladnenie po nákupe. Kľúčové tiež je, ako s kuracím mäsom zachádzame už v našej kuchyni. Často je mäso balené do špeciálnej zmesi potravinárských plynov, do tzv. ochrannej atmosféry. To zaručuje zachovanie prirodzenej farby a kvality mäsa po dlhšiu dobu skladovania, napriek tomu je nutné balíček čo najskôr umiestniť do chladničky a dodržať dobu trvanlivosti. Pokiaľ ho zmrazíme, mäso nám v dobrej kvalite vydrží až 6 mesiacov.

foto: ZrodenevEU

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu