Kaltenecker ukázal, ako vyzerá chuť.

0
181

Vernisáž „Tak vyzerá chuť“ v bratislavskom obchodnom centre Eurovea predstavila dvanásť pivných špeciálov z dielne pivovaru Kaltenecker. Experimentálne fotografie spod mikroskopu zachytené objektívom amerického fotografa Justina Zolla prvýkrát odhalili unikátne a pôsobivé štruktúry piva. Verejnosť si výstavu môže pozrieť v termíne 8.-29. júla 2021 a následne bude  inštalovaná v ďalších slovenských mestách.

Každá fotografia mala svojho krstného rodiča a súčasťou vernisáže bol krst každej z dvanástky chutí pivných špeciálov Kaltenecker: Atlantis, Autumn, Brokát, Fiesta, Hellboy, Husár, Jam Session, Kangaroo, Tokaj, Weizen či Yakima. 

Zástupca pivovaru Kaltenecker, obchodný riaditeľ Peter Gajdoš priblížil ako vznikol nápad pripraviť sériu fotografií pivných špeciálov: „Chceli sme ukázať, ako vyzerá chuť nášho piva a hľadali sme spôsob, ako spojiť umenie s vedou, keďže nafotiť kryštály piva pod mikroskopom nie je také jednoduché, ako sa zdá. Nakoniec nás hľadanie vhodného umelca priviedlo až do USA. Justin Zoll sa venuje tvorbe makrosnímok, ale pivo bola tiež jeho premiéra.“ Výsledok je podľa Petra Gajdoša zodpovedajúci originálnosti a kvality ich pivných špeciálov a verí, že verejnosť ocení vizuálnu podobu ich remeselných pív rovnako pozitívne ako oceňuje aj ich chuť. Remeselné pivo je charakteristické pôvodnou chuťou, pôvodnou receptúrou a vysokou kvalitou poctivých surovín aj výrobného procesu. Slováci vedia oceniť kvalitné pivo a stále viac  sa zaujímajú o remeselné pivá“– dodáva Peter Gajdoš. Kaltenecker je najoceňovanejší slovenský pivovar vo svete, čoho dôkazom je 29 ocenení zo zahraničia.

Krstnými rodičmi jednotlivých pivných špeciálov a ich fotografií boli: Jozef Korbel, Marián Labuda, Nikita Slovák, Andrea Coddington, Zuzana Suchánková, Fréderic Miskiewicz,Terezka Vlčeková, Viera Dudášová, Soňa Ostrovská,Ivana Straková a Patrik Cvengroš a Ján Greššo.

Ako prvý pokrstil fotografiu pivného špeciálu Atlantis režisér Nikita Slovák pričom ocenil jeho vôňu: „Verím tomu, že spestrí chvíle mnohých krásnych priestorov, že si ľudia pri ňom užijú pekné veci, že budú mať kultivované myšlienky a že to bude pivo, ktoré nás bude povznášať“.

Spisovateľka Andrea Coddington pokrstila fotografiu pivného špeciálu Autumn, ktorého fotografia odráža tóny zlatej farby – farby víťazov: „Želám tomuto pivu, aby bolo zlatým víťazom medzi týmito dvanástimi špeciálmi“

Tanečníčka a choreografka MaskBusters Terezka Vlčeková pokrstila fotografiu najoceňovanejšieho pivného špeciálu vo svete Brokát: „Želám tomu to Brokátu, nech sa dobre pije a nech to s ním každému ladí“.

Pivo a motorkári patria k sebe, samozrejme vždy po jazde, ako povedal Patrik Cvengroš, ktorý je známy aj ako aktívny hokejbalista,  etický hacker a IT influencer. Jeho krstňaťom bola fotografia pivného špeciálu s hrdým názvom Kaltenecker, obraz, ktorý by sa podľa jeho slov dal vypiť: „Želám tomuto pivu, aby to bola topka v obľúbenosti všetkých motorkárov, ktorí radi vyhľadávajú lokálne pivá.“

Najlepšia slovenská bluesová speváčka Zuzana Suchánková priniesla na vernisáž atmosféru hudobných klubov, fotografii pivného špeciálu Fiesta zaspievala a zaželala mu: Aby sa pilo všade tam, kde bude znieť blues“.

Krstným otcom fotografie pivného špeciálu Hellboy bol Francúz žijúci na Slovensku, ktorý k nám priniesol chuť pravých francúzskych palaciniek, bubeník a majiteľ známej creperie Chez Amelie Fréderic Mickievicz. Ocenil kvalitu remeselného piva Kaltenecker a tvrdí, že Francúz prvýkrát zažije chuť dobrého piva až na Slovensku.  

Prospešnosť piva pre ľudské zdravie potvrdila na vernisáži krstná mama fotografie pivného špeciálu Husár všeobecná lekárka Soňa Ostrovská: „Želám tomuto pivu, aby prinášalo ľuďom radosť. Nebojte sa piť pivo, nebudete priberať, budete zdraví, lebo všetko, čo takéto pivo obsahuje, je prospešné zdraviu.“

Nezabudnuteľný koncert chutí prestavil krstný otec pivného špeciálu Jam Session herec Marián Labuda. „Keď človek pije pivo, vytvára sa v tele hormón šťastia. Viem to vďaka tomu, že v jednej hre hrám doktora.“ 

Fotografiu pivného špeciálu Kangaroo pokrstila šéfredaktorka časopisu Gastro Viera Dudášová: „Ako hovorí jedno slovenské príslovie – Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí. Želám tomuto pivu do vienka, aby sa mu dobre darilo a aby mal pivovar Kaltenecker veľké úspechy vo svete a aj doma na Slovensku.“

Jozef Korbel, športový novinár a manažér športovcov pokrstil fotografiu pivného špeciálu  Tokaj. Potvrdil, že k športovcom pivo patrí a po pretekoch si ho s chuťou dávajú. „Želám si, aby aj športovci začali piť pivo Tokaj a možno aj vinári. Keďže tam kúsok vína je, môžu to mať ako dva v jednom,“ dodal s úsmevom.

Pivo je podľa jogínky Ivany Strakovej lepšie ako iontový nápoj a k zdravému životnému štýlu patrí. Pri krste fotografie pivného špeciálu Weizen: „V joge hovoríme NAMASTE, tam je povedané všetko. Takže hovorím NAZDRAVIE, tam je tiež povedané všetko“.

Ján Greššo herec, bývalý riaditeľ DAB v Nitre pokrstil fotografiu pivného špeciálu Yakima. V znázornenej štruktúre svetla a žltej farby videl krásu žien a pri charakteristickej chuti tohto piva – štýlovej horkosti, si pripomenul Jozefa Bednárika. Aj takto symbolicky uzavrel dvanástku krstov umeleckého stvárnenia pivných špeciálov. Vernisáž spojenú s ochutnávkou pivných špeciálov moderovala Katka Kurečková.

Kaltenecker je známy svojimi ambíciami objavovať nové a nevyskúšané. Vernisáž fotografií „Tak vyzerá chuť“ dokázala, že na  jednom mieste je možné spojiť svet pivných špeciálov a originálnych umeleckých fotografií. Každý z návštevníkov výstavy si až do 29. júla môže odpovedať na otázku „Ak takto vyzerá, ako asi chutí?“

Viac informácií na www.kaltenecker.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu