Keď rastú huby…

0
449
keď rastú huby

Svet húb je mimoriadne zaujímavý, stále sa vyvíja, prekvapuje. Niet sa čo čudovať, že medzi nami je veľmi veľa hubárov. Niektorí zbierajú huby len ako zámienku, aby sa mohli čo najdlhšie a pravidelne zdržiavať v prírode, iní sú fajnšmekri a nájdené huby si fotografujú, skúmajú, robia si z nich herbáre a skúsenosti si potom vymieňajú s ďalšími hubármi či odborníkmi. Sú však aj takí hubári, ktorí sa najviac tešia len z plného košíka.

Záľuba v hľadaní húb je pekná, prospešná, ale môže byť aj nebezpečná. Každý hubár musí bezpečne poznať ten kúsok, ktorý si chce z prírody odniesť. Ostatné, tie ktoré bezpečne nepozná, si môže síce všímať, obdivovať, ale najlepšie je, ak sa ich ani nechytá.

Zásady zbierania húb

Pre začínajúceho hubára je dôležité vedieť, aké morfologické znaky (plodnice, farba, povrch klobúka, vôňa, tvar nožičky) si treba na hubách všímať, pretože je veľa na prvý pohľad podobných druhov húb, a nie všetky sú jedlé. Istejšie je pri tejto záľube, podobne ako pri rybárčení či včelách, učiť sa postupne a so skúseným hubárom.

Spôsob zberu húb je síce známi, ale nezaškodí si ho zopakovať:

  • Huby zbierame výhradne do košíka, v horšom prípade do plátennej tašky s dostatočným prívodom vzduchu, nikdy však nie do igelitovej tašky.
  • Menej skúsený hubár zásadne zbiera len huby, ktoré bezpečne pozná.
  • Pri zbere vyberáme zo substrátu celú plodnicu a dbáme na to, že sme ju skutočne vybrali celú.
  • Jamku po vybranej hube zakryjeme lístím z okolia, aby nedošlo k vysušeniu celého podhubia.
  • Pred zrezaním spodnej časti hlúbika si pozorne všímame znaky na odrezanej časti, ak sa nám niečo nezdá, vezmeme plodnicu celú (nič neodrežeme), ale hubu neuložíme do košíka k ostatným hubám, dáme ju osobitne a doma sa poradíme s odborníkom.
  • Správny hubár miesto, kde našiel hubu neničí, aj keby išlo o nejedlú či jedovatú hubu! (Nešvár rozkopávania húb, je, žiaľ, stále pomerne častý.)
keď rastú huby

Zaváranie húb na zimu

Tak či tak, hubári tradicionalisti, ktorí majú oči iba pre dobre poznateľné kozáky, dubáky, bedle, masliaky, kuriatka, hlivy či šampiňóny v priaznivom počasí vrcholiaceho leta prichádzajú domov s plnými košíkmi. Okrem bežných čerstvo pripravených jedál z húb im neraz z nich zvýši nielen na sušenie na zimu, ale i na zaváranie. Môžu teda vyskúšať takmer univerzálny a veľmi chutný recept z dielne a s prípravkami Dr. Oetkera.

Huby zavárané s kyselinou citrónovou

Potrebujeme: 1 kg menších húb (umytých a očistených, napríklad šampiňóny, dubáky), 400 g červenej kapie papriky (očistenej a nakrájanej na väčšie kúsky),8 stoniek čerstvého kôpru a 5 čistých pohárov.

Na nálev potrebujeme: 1,5 l vody, 100 g cukru, 50 g soli, 20 – 25 g Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, 1 balíček Pomôcky na konzervovanie Dr. Oetker, 2 bobkové listy, 10 guličiek nového korenia, 1 klinček, kúsok celej škorice, 1 kávovú lyžičku semienok horčice.

Postup:  Do umytých pohárov striedavo naskladáme huby, papriku a kôpor.  V hrnci zmiešame vodu s cukrom, soľou, kyselinou citrónovou a korením. Privedieme do varu a ešte krátko povaríme. Do odstaveného nálevu dôkladne vmiešame pomôcku na konzervovanie. Huby pripravené v pohároch zalejeme ešte horúcim nálevom a poháre uzavrieme viečkami. Skladujeme v suchu a tme.

Zavárané huby sú výborné k mnohým, najmä mäsitým jedlám, podobne ako kyslá uhorka.

keď rastú huby

Text: Dr. Oetker a redakcia
Foto: Dr. Oetker, unsplash.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu