Slovenské Medovinárstvo Apimed z Dolnej Krupej uspelo na medzinárodnej gastronomickej súťaži Great Taste v Londýne. Dve vzorky odrodových medovín získali v širokej konkurencii od odborníkov ocenenie v podobe dvoch a troch zlatých hviezd.
Do aktuálneho ročníka Great Taste Awards bolo prihlásených viac ako 14 000 produktov zo 109 krajín a o ich úspechoch rozhodovala 500-členná porotcovská komisia. Tú tvoria odborníci z rôznych gastro odvetví, ktorí hodnotia vzorky naslepo. To znamená, že žiaden z porotcov nepozná názov, obal ani značku produktu, ktorú hodnotí.
Do súťaže sa zapojilo aj Medovinárstvo Apimed, ktoré sídli v obci Dolná Krupá neďaleko Trnavy. Ich Staroslovanská medovina svetlá z agátového medu získala najvyššie možné ocenenie – tri hviezdy a Staroslovanská medovina tmavá z lesného medu získala dve hviezdy.
„Tešíme sa, že naše odrodové medoviny boli ocenené za ich typickú farbu, lahodnú vôňu a vyváženú dochuť medu, z ktorého sú vyrobené. To je cesta, ktorou sa uberáme. Využívame druhovú pestrosť a rozmanitosť slovenského včelieho medu,“ hovorí Peter Kudláč, majiteľ Medovinárstva Apimed.
Ocenenie Great Taste je považované za najvyššie vo svete gastronómie. „Úspech na svetovej úrovni nepochybne zaraďuje Staroslovanskú medovinu svetlú aj tmavú, ktoré pochádzajú z Regiónu Trnava, do elitného klubu toho najlepšieho, čo porotcovia tento rok ochutnali,“ hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.
Pre Apimed to nie je prvé ocenenie. Ich medoviny pravidelne oceňujú na prestížnych svetových súťažiach. Bariková medovina získala titul „Best Mead in the World“, ako najlepšia medovina sveta na súťaži APIMONDIA 2015 v Južnej Kórei.
Rodinné medovinárstvo okrem špičkových produktov vybudovalo v Dolnej Krupej aj zážitkový areál Medolandia. Návštevníci sa v ňom počas prehliadky dozvedia o histórii a význame miesta, o medových produktoch a medovinách, ako aj o slávnej rodáčke Dolnej Krupej – ružovej grófke Márie Henriete Chotekovej. „Obec Dolná Krupá počas letných mesiacov zdobia farebné a voňavé ruže. Najviac sa ich nachádza v Rozáriu M. H. Chotekovej v Medolandii. Z lupienkov ruže Rosengräfin Marie Henriette sa v medovinárstve vyrába unikátna ružová medovina,“ dodáva Alexander Prostinák.
Súťaž Great Taste, ktorú organizuje Guild od Fine Food, patrí medzi najsledovanejšie a najdôveryhodnejšie na svete a od roku 1993 ňou prešlo viac ako 150 000 produktov. Je považovaná za „Oscary“ vo svete potravín a každoročne posudzuje produkty z celého sveta. Logo Great Taste na etikete je znakom, že produktu a jeho predajcovi môžete dôverovať pri nákupe jedla a nápojov.
Foto: Región Trnava, Apimed