Pokiaľ ide o tuky, držte sa pravidla 70:30

0
132

Pomer 70:30, ktorý sa nachádza v titulku, patrí medzi dôležité zásady vyváženej stravy – predstavuje správny pomer medzi rastlinnými a živočíšnymi tukmi v našom jedálničku. Za jeho dodržiavanie vám telo poďakuje. Osvojiť si toto pravidlo pritom nie je žiadnou vedou…

Dnes už asi nikto nepochybuje o tom, že tuky sú neodmysliteľnou súčasťou vyváženej stravy, samozrejme, v primeranom množstve a kvalite. Tuky majú v organizme veľa dôležitých funkcií. Bez nich to jednoducho nejde. „Sú nielen zdrojom energie, ale tvoria aj významnú súčasť membrán našich buniek a tkaniva. Rovnako sú niektoré vitamíny rozpustné iba v tukoch. Pre udržanie a podporu zdravia je teda ich príjem kľúčový,“ upozorňuje MUDr. Petr Tláskal, predseda Spoločnosti pre výživu v ČR a vedúci lekár Oddelenia liečebnej výživy Fakultnej nemocnice v Motole.

Dôležité je však rozlišovať, z akých zdrojov tuky prijímame. Slováci tradične jedia oveľa viac tukov živočíšneho pôvodu, aj keď ideálne by mali tvoriť iba 30 % podiel denného príjmu tukov. Až 70 % majú pokrývať tuky rastlinného pôvodu, ktoré vďaka obsahu nenasýtených a esenciálnych mastných kyselín tvoria základ zdravého stravovania. Dodržiavanie pravidla 70:30 hrá dôležitú úlohu napríklad aj pri prevencii chorôb srdca a ciev.

Ako zaradiť rastlinné tuky do svojho jedálnička a vychutnať si ich?

Ideálnu príležitosť ponúka margarín. Viete, že počas uplynulých rokov sa zásadne zmenil? Dnes ide o čisto prírodný produkt z rastlinných olejov. „Zmena výroby v priebehu času urobila pokrmové rastlinné tuky zdravšími, pretože na potrebnú mieru znížila výskyt transmastných kyselín. Roztierateľný rastlinný tuk má tak významné miesto v našej výžive,“ uvádza Petr Tláskal.

Dobrým príkladom kvalitného roztierateľného margarínu je nová Rama so 100 % prírodným zložením. Rozhodne stojí za vyskúšanie. Ak máte radi chuť masla, novú Ramu si určite zamilujete. Obsahuje viac tuku ako predtým a môže sa pochváliť dokonalou krémovou štruktúrou. Nielenže sa výborne natiera, ale hlavne skvele chutí. Práve natretá na chlebíku či v nátierke sa jej chuť ešte viac zvýrazní a spolu s jarnou reďkovkou a mladou cibuľkou je neskutočne chutným a zdravým jedlom na raňajky, desiatu či olovrant.

Možností je veľa

Novú prírodnú Ramu môžete použiť aj v teplej kuchyni. Na panvici si výborne rozumie napríklad s restovanou koreňovou zeleninou. Vyčarujete s ňou napríklad aj skvelý slaný koláč a veľa ďalších dobrôt. Tvorivosti sa pri prírodných potravinách jednoducho medze nekladú. A pritom sú prospešné nášmu zdraviu. Okrem toho Rama má pre nás aj ďalší bonus – v porovnaní s maslom má oveľa nižšiu ekologickú stopu. Na výrobu nového margarínu sa totiž spotrebováva omnoho menej prírodných zdrojov. Ak teda chcete pomôcť svojmu telu a aj prírode, pritom rozmaznávať svoje chuťové poháriky, skúste ochutnať novú Ramu so 100 % prírodných zdrojov!

Nátierka s bielym vínom a bylinkami

Suroviny:

400 g Rama Classic

1 jarná cibuľka

2 lyžice nasekaných zelených byliniek (petržlen, oregano, bazalka)

3 väčšie strúčiky cesnaku

0,5 dl suchého bieleho vína

2 lyžičky soli

1 lyžica mletého bieleho korenia

Postup: Šľahačom vymiešame do peny Ramu s 1 čajovou lyžičkou soli, mletým bielym korením a postupne prilievaným vínom. Potom zľahka vmiešame  do hmoty najemno nakrájanú jarnú cibuľku a bylinky a nasekaný cesnak posýpaný soľou.  Nátierku asi pol hodiny chladíme v chladničke a podávame s čerstvým chlebom a reďkovkou.

foto: RAMA/Upfield/pixabay.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu