Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly, stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení.
Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Prinášame vám spolu s odborníkmi s Heineken Slovensko jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok:
- Technika prípravy jedál
Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).
- Intenzita chutí
Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno „predbehne“ druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.
- Dopĺňanie chutí
Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.
- Kontrast chutí
Kontrast je prípadom „navzájom sa priťahujúcich protikladov“. Príkladom môže byť ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.
- Čistenie
Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.
MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ
foto: Z.B.