Počas vrcholiaceho leta sa naše záhrady menia na hotový raj.  Dávajú nám okrem iných darov aj nepreberné množstvo drobného ovocia ako jahody, maliny, černice, egreše, ríbezle či čučoriedky. Bohatú úrodu neskonzumujeme len v čerstvom stave, môžeme si z nej pripraviť dobroty do zásoby. Drobné ovocie sa hodí na prípravu rôznych druhov sladkých džemov, marmelád, želé, čatní či sirupov. Na to, aby sa aj vo vašej špajze objavilo pár pohárov ovocného pokladu, si stačí nájsť overený recept a siahnuť po užitočných želírovacích prípravkoch Dr. Oetker, s ktorými rýchlo a jednoducho premeníte ovocie na zavarené poklady. 

Nenahraditeľný pomocníci pri želírovaní    

Kyselina citrónová Dr. Oetker je ekologickým pomocníkom, ktorý má nenahraditeľnú úlohu pri príprave domácich sirupov, džemov, marmelád či želé. Podporuje želírovací proces, vďaka čomu majú džemy ideálnu konzistenciu. Jemné kryštály a sypké zloženie bez hrudiek zas zabezpečuje jej rovnomerné rozpúšťanie. Kyselina citrónová vytvára v džemoch kyslé prostredie, v ktorom sa aktivujú enzýmy pektíny a zaistia tak rýchlejšie tuhnutie a ideálnu konzistenciu džemu.

Pektín Dr. Oetker je moderným želírovacím prípravkom na prípravu džemov, marmelád či čatní. Tento šikovný pomocník je 100 % rastlinného pôvodu s obsahom citrusových pektínov, ktoré sa postarajú o správnu konzistenciu, lahodnú chuť a krásnu farbu všetkých druhov domácich zaváranín. Navyše vďaka rýchlej príprave si ovocie zachová aj množstvo vitamínov.

Želírovací cukor Super 3:1 zachováva výraznú chuť ovocia. Tento výrobok od Dr. Oetker sa používa pri výrobe džemu s veľmi sladkými alebo veľmi zrelými plodmi ovocia. V bohatom sortimente prípravkov na želírovanie Dr. Oetker nájdete aj Želírovací cukor s glykozidmi steviolu 3:1, ktorý obsahuje výťažky z rastliny stévia. Džem pripravený s týmto želírovacím cukrom obsahuje o 38 % menej kalórií ako klasický džem.  

Pomôcka na konzervovanie ovocia i zeleniny účinne ochraňuje ovocie pred plesňami a kvasinkami. Je vhodné pridať ju do ovocného sirupu či ovocnej šťavy.

Vyskúšajte 3 overené lahodné recepty

Ríbezľovo-čučoriedkový džem 

Potrebujeme: 1 kg umytých a odstopkovaných ríbezli, 500 g umytých čučoriedok, 1 balenie Želírovacieho cukru Super 3:1 Dr. Oetker a asi 5 pohárov  (200 ml).

Príprava: Do veľkého hrnca vložíme čisté ríbezle a čučoriedky a dobre premiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút. Odoberieme z povrchu prípadnú penu a džem ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Zamatový egrešovo-ríbezľový džem

Potrebujeme: 750 g očistených egrešov, 250 ml ríbezľového džúsu, 1 zarovnaná KL Kyseliny citrónovej MAXI Dr. Oetker,  ½ balíčka Pektínu Dr. Oetker, 500 g cukru a asi 6 pohárov (200 ml)

Príprava: Vložíme do hrnca egreše a ponorným mixérom ich rozmixujeme. Pridáme džús, kyselinu a Pektín zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru, privedieme do varu a povaríme ešte aspoň 5 minút. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme viečkami, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Tip: Ak chcete mať džem stopercentne hladký a bez zrniečok, prepasírujte ho cez sitko.

Klasický sirup z drobného ovocia

Potrebujeme: asi 1 kg drobného ovocia napríklad černice, ríbezle, maliny, čučoriedky, jahody, 400 ml vody, 250 g cukru, 1 balíček Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, na špičku noža Pomôcku na konzervovanie Dr. Oetker (2x) a 1 – 2 fľaše (500 ml).

Príprava: Bobuľové ovocie preberieme, odstopkujeme a umyjeme. Vo veľkom hrnci ho varíme spolu so 400 ml vody približne 5 minút domäkka. Jemné sitko vyložíme čistou ľanovou utierkou a ovocnú zmes precedíme do čistého hrnca. Do 750 ml čistej šťavy pridáme cukor, Kyselinu citrónovú, Pomôcku na konzervovanie a privedieme za stáleho miešania do varu. Varíme aspoň 5 minút, pokiaľ sa cukor celkom nerozpustí. Hrniec odstavíme z ohňa. Sirup hneď plníme až po okraj do pripravených fliaš a zavrieme viečkami. Fľaše uložíme asi na 20 minút na ležato. Sirup pred použitím silno pretrepeme.

Tip: Pri plnení fliaš sa v dôsledku napenenia môže v hornej časti hrdla vytvoriť dutina. Ale fľašu neotvárajte, na zachovanie trvanlivosti je dôležité uzatvoriť fľašu ihneď po jej naplnení horúcim obsahom. 

Ďalšie užitočné rady a inšpirácie k želírovaniu nájdete na www.oetker.sk 

Foto: Dr. Oetker a Shutterstock

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu