Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetká poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinářských produktov.
S projektom Zrodené v EÚ a v spoluprácu s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juch, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičy, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.
Našou štvrtou zastávkou bude krajina, ktorá je považovaná za kráľovnú všetkých kuchýň – Francúszko.
Tomates farcies / Rajčiny plnené mletým mäsom (4 porcie)
4 veľké mäsité rajčiny
Morská soľ a čierne korenie
Olivový olej
1 červená cibuľa nasekaná na jemno
3 nasekané strúčiky cesnaku
200 g mletého hovädzieho
1 lyžička tymiánu
50 g strúhanky
100 g syru Gruyére / možno použiť aj klasický kravský syr
2 lyžice nasekanej hladkolistej petržlenovej vňate
Postup:
Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
Z rajčín odkrojíme hornú časť
Použijeme lyžicu, pomocou ktorej odstránime stred a semienka – v tejto časti dávajte pozor, aby ste neprepichli rajčinu
Vnútro rajčín posolíme a položíme na obrúsok, aby stratili prebytočnú vodu
Medzitým si zmiešame mleté hovädzie mäso s ½ hrnčekom strúhanky, na jemno nasekanou cibuľou, nesekanou petržlenovou vňaťou, lyžičkou tymiánu, dvomi lyžicami olivového oleja, soľou a korením
Zmesou naplníme vydlabené rajčiny a na vrch poukladáme nastrúhaný syr Gruvére, pokvapkáme olivovým olejom a vrátime späť vrch rajčiny
Takto plnené rajčiny poukladáme na plech na papier na pečenie a dáme do rúry
Po 40 minútach môžeme servírovať s čerstvým bielym pečivom
Viac informácií na www.zrodene.eu