Včielkam na Štrbskom Plese sa darí. Začala sa im piata sezóna

0
690
včielky na Štrbskom Plese

Úspešný projekt na Štrbskom Plese s názvom Včely v horách vstupuje do piatej sezóny. Vo včelích úľoch na streche hotela FIS je opäť rušno a hostia sa tak čoskoro budú môcť opäť tešiť na najčerstvejší med z kvetov z tatranských lúk.

Po dlhej zime sa včely v náročných podmienkach prebúdzali len pomaly. „Včelstvá v Tatrách prezimovali celkom dobre, v zateplených úľoch doslova zasypaných snehom. Vyleteli neskôr ako v podhorí, pretože včielky tu hore neboli ešte v takej sile a aj kvety začali kvitnúť neskôr, čo znamená, že znáška ešte len začína. Včielky budú lietať zhruba do augusta, kedy sa v Tatrách znáška končí. Potom ich zakŕmime a včelstvá preliečime – ako vždy zásadne liečivami na prírodnej báze,“ vysvetlil Vladimír Chovanec, profesionálny včelár starajúci sa o najvyššie (1346 m n. m.) položenú včelnicu v Tatrách.

Dôležitou skutočnosťou pre výslednú kvalitu medu je čistota životného prostredia. V blízkosti nie sú žiadne chémiou ošetrované polia a ani v hoteli nepoužívajú pri starostlivosti o zeleň žiadnu chémiu. Kvalitu medu z najvyššie položenej včelnice potvrdili nielen odborníci, ale aj samotní hostia hotela, ktorým tatranský med skutočne chutí.  „Náš medík, ktorý sme vytočili od včiel v minulej sezóne, už naši hostia na raňajkách skonzumovali. Kým vytočíme nový, spolupracujeme s lokálnymi včelármi, ktorí nám dodávajú med od včiel vylietavajúcich na podtatranských lúkach. My máme naďalej 5 včelstiev, včielky lietajú po púpavách, o chvíľu začnú kvitnúť čučoriedky, vrbovka. Aby sme im to čo najviac v týchto náročných tatranských podmienkach uľahčili, lúčne kvietky okolo hotela nekosíme, aby mali pastvu,“ uviedla riaditeľka hotela Erika Fočárová.

Včelie úle sú umiestené na streche hotelového fitness vo farebných úľoch vymaľovaných ekologickými farbami. V rámci projektu Včely v horách je v hoteli FIS pripravená aj náučná stena s infopanelmi o včelách a ich význame a náučný detský kútik. Praktické využitie medu si môžu návštevníci vyskúšať v hoteli doslova na vlastnej koži  – je súčasťou medovej kozmetiky na hotelových izbách, pri medovej torte alebo napríklad aj pri medovej masáži. Tým, ktorí si ho obľúbia, je k dispozícii aj na predaj na hotelovej recepcii.

Pripravil: Marián Galajda

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu