Pripravte si lahodnú polievku, ktorá dominuje japonskej kuchyni. Aj napriek tomu, že pôvod rámenu je pripisovaný Číne, naťahuje sa o prvé pomyselné miesto s japonským národným jedlom sushi. Slovo rámen pochádza z čínskeho slova „lamian“, čo doslovne znamená „vytiahnuté rezance“. A práve rezance a silný vývar sú základom tejto polievky. Na jeho prípravu sa používajú rezance, mäsový vývar, mäso, morské riasy, vajcia, huby, sójová omáčka, saké a miso. Existuje však veľké množstvo receptov s rôznymi ingredienciami a tzv. rámenskí kuchári trávia roky zdokonaľovaním svojej polievky kombinovaním jednotlivých zložiek pokrmu, aby našli dokonalú rovnováhu. Existujú dva základné typy tejto polievky – udon s pšeničnými rezancami a soba so žitnými alebo pohánkovými rezancami. My vám prinášame recept na tretí typ – rámen s konjakovými rezancami Slim Pasta. Pripravili sme ho na vegetariánsky spôsob a veríme, že si ho obľúbite presne tak, ako aj my.
Ingrediencie na 4 porcie:
- 1 balenie konjakových rezancov Slim Pasta v náleve
- 1,5 l silného zeleninového vývaru
- 100 ml vody
- 1 zväzok hlivy ustricovej
- 2 vajcia
- 2 pak choi
- 2 ks jarnej cibuľky
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 60 ml saké
- 1 chilli paprička 1
- lyžica rastlinného oleja
- biele mleté korenie
- soľ
Ako na to?
Pripravte si hrniec, pridajte do neho olej a na miernom plameni ho rozohrejte. Do hrnca nasypte najemno nakrájanú jarnú cibuľku (trošku si nechajte na záverečné ozdobenie) a orestujte ju. Pridajte sójovú omáčku, saké a všetko zalejte 100 ml vody. Povarte cca 6 minút. Potom pridajte do hrnca zeleninový vývar a všetko nechajte prejsť varom. Medzitým si uvarte dve vajíčka natvrdo. Keď bude polievka hotová, pridajte do nej na polovicu rozkrojený pak choi, hlivu ustricovú nakrájanú na väčšie kúsky a pripravte si konjakové rezance. Vyberte ich z obalu, zlejte nálev, prepláchnite pod tečúcou vodou, vložte do polievky a ešte minútu zohrievajte. Na záver polievku dochuťte korením a soľou. Ak máte chuť, pridajte si do polievky lyžičku trstinového cukru. Pripravte si misky, do ktorých rozdelíte rezance, zalejte polievkou, naaranžujte hlivu ustricovú, pak choi a do každej porcie dajte polovicu vajíčka. Všetko posypte jarnou cibuľkou a podľa chuti aj chilli papričkou.
TIP: do vegetariánskeho rámenu môžete pridať ešte napríklad bambusové výhonky, pečenú tekvicu alebo orestované kukuričné klasy.
Dobrú a ľahkú chuť! 🙂