Veľkonočné hodovanie – ktorí pomocníci vám pomôžu s jeho prípravou?

0
2163

Sviatok jari a zmŕtvychvstania Krista sa nezadržateľne blíži, hoci sa nám skôr zdá, že svet navôkol znehybnel v strachu z koronavírusu. Ostávame doma, životy nám plynú komornejšie než pred mesiacom. Oslava najväčšieho kresťanského sviatku však nepočká! A hoci je viac než isté, že sa k nám domov tento rok zástupy šibačov nepohrnú, urobiť si doma v malom Veľkú noc sa aj tak oplatí. Veď v úzkom rodinnom kruhu bude slávnostné menu a veľkonočné zvyky dôvodom na radosť a spestrenie každodennej korona rutiny.
Alebo ste sa aj vy (tak ako my) rozhodli využiť Veľkú noc ako impulz na prejav ľudskej spolupatričnosti – a pred dverami rodičov, starých rodičov či susedov ste odhodlaní „zaparkovať“ košík plný veľkonočných dobrôt a aspoň takto z bezpečnej vzdialenosti sa s nimi podeliť o chutné potešenia Veľkej noci? Smelo do toho!

Pestrofarebné menu je oslavou chuti do života
Receptov na prípravu slaných aj sladkých veľkonočných hitov je neúrekom. Aj u vás doma iste nebudú chýbať veľkonočné stálice ako zemiakový šalát s majonézou, šunkové či špenátové rolky plnené chrenom, srnčí chrbát, slané koláče so zeleninovým šalátom z reďkovky, špenátu, pažítky, klíčkov, domáca šunka a vajíčka na iks spôsobov od nátierok až po plnené vajcia a kreatívne spracované kuriatka-vajíčka v hlavnej úlohe. Do sladkého repertoára tohto sviatku neodmysliteľne patria pečený veľkonočný baranček, veľkonočný vrkoč či veniec, bábovka, pestrofarebné medovníčky v tvare vajíčok a kuriatok, ale aj krémeš či iné fajné koláče s plnkami. To všetko si môžete ľahko a rýchlo pripraviť doma – lebo tento rok máte pri vyváraní a vypekaní hneď dve esá v rukáve! Prvým sú vaše deti, ktoré sa už doma tak neskonale nudia, že pozvanie k vareniu, pečeniu, vykrajovaniu, miešaniu a šľahaniu privítajú s radosťou, a druhým sú – kuchynskí pomocníci značky Orava!

Odvážiť, spracovať a na tanier s nimi!
Suroviny, ktoré potrebujete na prípravu, si musíte v prvom rade odvážiť. Spoľahlivo a na gram presne to zvládne digitálna kuchynská váha v elegantnom drevenom prevedení Orava EV-13 aj jej sestra v antikorovom šate Orava EV-12. Pri spracovaní surovín, kedy potrebuje miesiť, miešať a šľahať (krémy do koláčov, cestá, ale aj plnky do slaných dobrôt) vám zas výborne poslúži kvalitný vysokovýkonný kuchynský robot 3 v 1 Orava KR-500 s praktickou antikorovou misou, 5 rýchlosťami a jednoduchou obsluhou a čistením.

Pri príprave jedál niekedy stačí malá nepozornosť a suroviny lietajú po pracovnej doske aj po dlážke, tomu sa však vyhnete s pomocou stabilného elektrického ručného šľahača s otočnou nádobou a vysokým výkonom motora Orava SL-200 C.

Šľahá, mieša a mixuje a vďaka pevnej konštrukcii a gumeným prísavným nožičkám neuhne pri práci ani o kúsok. Ak máte menšiu kuchyňu, kde sa vám nezmestí ani kuchynský robot, ani šľahač s nádobou, oceníte služby šikovného a svižného ručného šľahača Orava SL-109. Pri mixovaní, sekaní, drvení a príprave plniek do slaných koláčov, fašírky, nadrobno nasekanej zeleniny do šalátov, orieškov a ovocia do koláčov aj pri chystaní osviežujúcich a zdravím nabitých smoothies a kokteilov sa u vás doma dostane k slovu vysokovýkonný mixér Orava Orava RM-1550 s až 30 000 otáčkami za minútu.

Šikovnými pomocníkmi pri veľkonočnom vypekaní sú aj stolný mixér Orava RM-206tyčový mixér Orava RM-301.
S pomocou niektorého z kuchynských pomocníkov značky Orava vyskúšajte aj dva skvelé veľkonočné recepty – veľkonočný veniec a domácu majonézu.

Veľkonočný veniec – kysnuté cesto naň pripravíte ľahko s pomocou kuchynského robota Orava KR-500.

Suroviny:
2 dcl vlažného mlieka, 1 PL práškového cukru, 15 g droždia, 300 g hladkej múky, 1 vajce, 1 dcl oleja, štipka soli, 2 PL hrozienok namočených v rume, mandle, 2 PL mlieka na potretie venca, 2 PL marhuľového džemu, na ozdobu sekané mandle, hrozienka, sušené ovocie
 
Príprava:
Z mlieka, cukru, soli a droždia si pripravíme kvások. Do preosiatej múky pridáme vajíčko, olej, kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť. Potom vmiesime hrozienka, posekané mandle a necháme kysnúť ďalších 40 minút. Cesto rozdelíme na 3 časti a upletieme vrkoč, stočíme do tvaru venca a preložíme na plech. Necháme kysnúť 30 minút. Potrieme mliekom a pečieme 25 – 35 minút. Po upečení veniec polejeme prevareným džemom a 1 PL vody a zdobíme podľa fantázie.

Domáca majonéza – na jej prípravu vám skvelo poslúži napríklad stolný mixér Orava RM-206.

Suroviny: 2 žĺtka, 1 PL horčice (dijonskej alebo plnotučnej), 300 ml slnečnicového oleja, soľ, mleté čierne korenie, citrónová šťava

Príprava: Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Preto si vajíčka a pripadne aj horčicu vyberieme z chladničky aspoň dve hodiny vopred. Žĺtky oddelíme do väčšej misky, pridáme horčicu a spolu dobre vymiešame metličkou. Olej si odmeriame v odmerke so zúženou výlevkou. Tá je dôležitá pre pomalé prilievanie. Ak takú nemáme, môžeme nalievať priamo z fľaše a prúd môžeme kontrolovať priloženým palcom. Na zmiešanie s olejom môžeme použiť aj stolný mixér, do ktorého pripravenú zmes prelejeme a pomaly (po kvapkách) prilievame olej, až kým zmes nezačne pomaly hustnúť a naberať na objeme. Potom už môžeme pridávať olej vo väčších dávkach. Nakoniec dochutíme soľou, korením a pár kvapkami citrónovej šťavy.

foto: orava.eu/pexels.com/pixabay.com/unsplesh.eu

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu