V spolupráci s Veľvyslanectvom Indonézskej republiky máte jedinečnú príležitosť ochutnať najlepšie špeciality, ktoré Indonézia ponúka. V priestoroch luxusnej reštaurácie SaSazu na Ventúrskej ulici sa v termíne 4.5 – 6.5.2017 koná ochutnávka, ktorú nepochybne treba absolvovať.
Výnimočné korenia, chutné jedlá a kulinársky zážitok nám pripravili najznámejší šéfkuchári priamo z Indonézie. Mali sme možnosť pri tejto príležitosti vyspovedať Chargé d´affaires (diplomatku poverenú vedením zastupiteľského úradu) a prezradila nám v rozhovore podrobnosti a vzniknutom projekte. Rozhovor si môžete pozrieť priamo aj na Youtube, jedlá a videá z udalosti sledujte na našom Instagrame.
Prečo ste sa rozhodli priniesť indonézsku kuchyňu práve na Slovensko?
Na Slovensku vôbec neevidujeme typické indonézske reštaurácie, kde by servírovali naše národné špeciality. Pred dvoma týždňami ale otvorili klasickú indonézsku reštauráciu s názvom Makan, ktorá sa nachádza na Jozefskej ulici 19 v Bratislave. Idea celého projektu bola v tom, aby sme priniesli Slovákom všetky autentické jedlá z našej krajiny.
V čom vidíte najväčšie rozdiely čo sa týka slovenského a indonézskeho jedla? Myslíte si, že Slovákom bude chutiť vaše národné jedlo?
Indonézska alebo ázijská kuchyňa používa prvotne štipľavé prísady/korenie do jedál. Moje skúsenosti mi ale potvrdili, že Európania majú radi štipľavé jedlá. Preto si myslím, že naša kuchyňa vám bude chutiť a že okoreníme vaše životy J
Ktoré jedlá by ste odporučili našim čitateľom ochutnať z vašej kuchyne?
Najobľúbenejším a najznámejším jedlom je rendangu, ktorý bol zaradený televíziou CNN medzi najchutnejšie jedlá na svete. Druhým takmer národným jedlom je nasi goreng – vyprážaná ryža alebo rezance s kúskami mäsa alebo zeleninou. Je to jedlo, ktoré si proste každý zamiluje hneď na prvé ochutnanie. Ako tretie by som spomenula kuracie Satay špízy s barbecue omáčkou a arašidovým dipom. Ak chcete ochutnať niečo ľahšie, tak vám odporúčam Gado-gado – indonézsky zeleninový šalát s arašidovou omáčkou.
Klaudia Fiolová