Sladké potešenie vo forme niekoľkých štvorčekov čokolády si rád dopraje hádam každý z nás. Čokoláda totiž pomáha uspokojiť chuťové poháriky a často sa stáva najlepším priateľom pri riešení problémov alebo v stresových situáciách, ktorých je v predvianočnom zhone nemálo. Lenže, čo ak v tomto hektickom čase práve držíte diétu a vaše chúťky sú silnejšie než vaša vôľa? Ako veľmi vám čokoláda pomôže, a naopak, ako môže počas diéty uškodiť? 

Čokoláda nie je počas diéty tabu, ale…

Dôležité je však vybrať si správnu a kvalitnú čokoládu. Regály v obchodoch ponúkajú veľký výber čokoládových výrobkov. Myslite však na to, že nie každý výrobok pravú čokoládu naozaj obsahuje. Z rôznych náhrad čokolády sú vyrobené napríklad aj mikulášske, vianočné či veľkonočné postavičky. Na prvý pohľad to zistíte podľa názvu. Oblúkom sa vyhnite cukrovinkám alebo pochúťkami. Vždy si skontrolujte zloženie na etikete. Podľa údajov na nej budete bezpečne vedieť, či ide o skutočnú čokoládu alebo iba jej napodobeninu. 

Vedeli ste, že strom, z ktorého čokoláda pochádza, sa volá Theobroma cacao, čo v preklade znamená „pokrm bohov“?

Akú čokoládu si pri diéte môžete dopriať?

Počas redukčného režimu sa rozhodne čokoláde nemusíte vyhýbať. Zamerajte sa na kvalitnú horkú čokoládu s minimálnym obsahom 70 % kakaa. Je bohatá na živiny. Telu dodá vlákninu, minerálne látky, ale aj horčík a železo. Kvalitu čokolády spoznáte podľa toho, že obsahuje minimálne 18 % kakaového masla a 35 % kakaovej sušiny. To hlavné, na čo by ste sa mali pri čokoládach zamerať, ak držíte diétu, je množstvo cukru. Napríklad v tabuľke bielej čokolády tvorí cukor viac ako polovicu obsahu. Ak vám čokoláda počas diéty naozaj veľmi chýba, vyberajte si čokolády so zníženým obsahom sacharidov. Namiesto pridaného cukru v nich nájdete prírodné sladidlá, napríklad z koreňa čakanky obyčajnej. Výborne doplní váš jedálniček a nebudete sa musieť báť pribúdajúcich kíl. 

Aj keď sú tieto čokolády často prispôsobené diétnemu režimu, vôbec to neznamená, že môžete zjesť celú tabuľku na posedenie. Jedna alebo dve kocky bohato postačia na to, aby ste uspokojili svoje chuťové bunky, ukončili obed „sladkou bodkou“ a zahnali chuť na sladkosti.

Orechy v čokoláde so zníženým obsahom sacharidov tiež skvelo pomôžu zahnať chuť na sladkosti, a pritom neohrozia vašu váhu. 

Vianočného pečiva sa nemusíte celkom vzdať

Čokoláda je od svojho objavenia neodlučiteľnou súčasťou cukrárskeho a pekárskeho sveta. Skoro každý vanilkový výrobok má po boku aj čokoládovú verziu. Čokoláda nepochybne patrí medzi cukrovinky aj na vianočnom stole. Z vianočného pečiva sa však ľahko môže stať zabijak snahy zhodiť prebytočné kilá alebo udržať si zdravú váhu. 

Vyskúšajte tento rok trochu iné vianočné maškrtenie. Najjednoduchšou možnosťou, ako neohroziť svoju váhu, je nakúpiť si na Vianoce hotové sladkosti so zníženým obsahom cukru a bez zbytočných tukov. Čokoládové produkty, na ktorých si môžete pochutnať aj počas diéty, by určite nemali obsahovať stužené pokrmové tuky ani nadmerné množstvo cukru.

Vianočné čokoládové pochúťky si však môžete pripraviť aj sami doma. Cukor vymeňte za čakankový alebo trstinový sirup, namiesto klasickej čokolády použite mliečnu alebo horkú so sladidlom. Klasickú múku nahraďte orechovou a sladené kakao pravým holandským. S miernou obmenou receptov na klasické vianočné pečivo tak dokážete ľahko vyčariť zdravšie alternatívy, na ktorých si pochutíte bez výčitiek. 

RECEPTY na vianočné pečivo s čokoládou, ktoré neohrozí vaše kilá

Čokoládovo – kokosové kocky

Vôňa kokosu a čokolády pripomína vianočnú atmosféru, ale to neznamená, že si túto dobrotu

nemôžete dopriať v akomkoľvek ročnom období. Presvedčte sa sami, že aj napriek nulovému obsahu cukru si na tomto zdravom dezerte môžete pochutiť. 

Potrebujete: 125 g kokosového masla, 1 lyžička čokoládovej príchuti KetoMix, 2 lyžičky holandského kakaa, 100 ml kokosového oleja, strúhaný kokos na ozdobenie, čakankový sirup podľa chuti.

Postup: Rozpusťte kokosový olej, pridajte kakao, čokoládovú príchuť, čakankový sirup a vymiešajte dohladka. Do formy na čokoládové bonbóny alebo na ľad nalejte polovicu čokoládovej zmesi a uložte na chvíľu do mrazničky. Keď čokoláda zhustne, pridajte kokosové maslo, zalejte zvyškom čokoládovej zmesi a posypte strúhaným kokosom. Následne formu opäť vložte do mrazničky, aby všetko spolu pekne stuhlo. 

Škoricové cakepops

Cakepop“ je vlastne malá tortička na tyčke. Pekne vyzerá, dá sa rôzne vyzdobiť a skvelo chutí. Najlepšia správa je, že ide o cukrovinku, na ktorú nebudete musieť len smutne pozerať, pretože práve držíte diétu. Na prípravu môžete použiť mliečnu, horkú alebo bielu čokoládu KetoMix bez pridaného cukru. 

Potrebujete: 60 g Proteínového mandľového krému so škoricou, 30 g mandľovej múky, ktorú nájdete na webe DailyMix.sk, ¼ lyžičky škorice, čokoláda bez pridaného cukru na ozdobu.

Postup: Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinovej fólie a dajte na chvíľu odpočinúť do chladničky. Z cesta potom vytvarujte guľôčky, stromčeky, hviezdičky a iné vianočné motívy. Vzniknuté tvary dajte na minimálne 15 minút stuhnúť do mrazničky. Každý kúsok napichnite na kratšiu špajľu. Ak chcete, môžete ich ešte ponoriť do rozpustenej čokolády a následne dajte cukrovinku opäť stuhnúť do chladničky. 

www.ketomix.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu