Čo robí legendu legendou? V prípade obľúbeného Karpatského brandy Špeciál, ktoré je už takmer neodmysliteľnou súčasťou rodinných osláv, priateľských stretnutí či sviatkov v kruhu najbližších, ide rozhodne o kombináciu kvalitného základu, starostlivosti a následného dozrievania, ktoré sa prejaví v chuti, vôni aj farbe výsledného brandy. Takto vzniká kvalita so slovenským srdcom, ktorá podčiarkne atmosféru každej sviatočnej príležitosti.

Pri výbere alkoholu siahame po overených voľbách, ktoré nás roky nesklamali, zahrajú sa s našimi zmyslami a podčiarknu každú príležitosť, príjemné stretnutie s priateľmi, s rodinou, s kolegami, alebo rande vo dvojici či sviatočnú atmosféru. Aj preto býva v mnohých rodinách neodmysliteľnou súčasťou výberu aj Karpatské brandy. Obľúbené „kábeeško“ je už legenda. Viete, čomu za to vďačí a čo z nej legendu spravilo? 

Poctivý slovenský základ

Tradícia vinohradníctva a vinárstva je na našom území známa už od 15. storočia a práve oblasť na úpätí Malých Karpát spĺňa ideálne podmienky na rast a dozrievanie viniča. 

Počiatky KBŠ sa začali v pálenici v Pezinku, ktorá bola súčasťou štátneho podniku, Vinárskych závodov, v ktorých  boli združení viacerí dôležití výrobcovia vína. Patril tam aj závod na výrobu šumivého vína Hubert, ktorý má na vzniku unikátneho brandy svoj významný podiel. V Huberte totiž používali pri výrobe sektov francúzsky koňak, ktorý bolo treba dovážať. Vznikla teda požiadavka  vyrobiť vlastné, slovenské  brandy a dovozový koňak ním nahradiť. Vďaka kvalitnému základu zo slovenských vinohradov sme na to mali tie najlepšie predpoklady. O tom, že táto snaha mala šťastný koniec sa už niekoľko desaťročí môžeme presvedčiť pri každom dúšku Karpatského brandy…

Precízna starostlivosť

Kvalitné víno zo slovenských vinohradov je dobrým základom, na vytvorenie jedinečného brandy však samo o sebe nestačí. Víno prechádza v kotlíkovom destilačnom prístroji dvojstupňovou destiláciou, výsledkom čoho je číra vínovica s vysokým obsahom alkoholu. Tá dozrieva v masívnych 300 litrových dubových sudoch, kde postupne naberá svoju príznačnú jantárovú farbu, plnú chuť a arómu dreva, orieškov a sušeného ovocia.

Trpezlivé dozrievanie 

Čas, ktorý v sudoch vínny destilát strávi, sa vo veľkej miere podpíše na konečnom výsledku – a práve dĺžka dozrievania má na svedomí aj rozdiely medzi jednotlivými druhmi brandy. 

Slovenská legenda v uplynulých rokoch rozšírila svoje portfólio a v jednotnom dizajne ponúka  dokonca už štyri verzie pravého slovenského brandy.  Rozlíšite ich  jednoducho počtom hviezdičiek na etikete, ktoré vyjadrujú dobu zrenia, ale aj farebnou škálou etikety. Od zelenej, cez modrú, tradičnú červenú až po čiernu.

Najznámejšia verzia, Karpatské Brandy Špeciál označená skratkou V.S.O.P., teda „Very superior old pale“, dozrieva minimálne 5 rokov.   Modrá verzia Karpatské brandy Špeciál V.S. („Very special“), dozrieva v dubových sudoch aspoň tri roky, čím vznikne jemné prepojenie s drevom a zvýrazní sa tak ovocná vôňa sušených hrozienok s jemným tónom vanilky. 

Karpatské brandy nedávno predstavilo aj elegantnú čiernu verziu Karpatské brandy Špeciál Chardonnay.  Toto unikátne odrodové brandy vytvorené z vínneho destilátu tej najznámejšej burgundskej odrody vína sa mierne líši chuťou, prechádza však rovnako precíznym procesom a zachováva charakter typický pre KBŠ. 

Novinkou a štvrtou verziou je Karpatské brandy Original so zelenou etiketou. Najmladšie brandy je vyrobené z kvalitného vínneho destilátu, ktorému vyzrievanie v dubových sudoch dodáva chuť s karamelovými tónmi doplnenú jemnou ovocnou vôňou s nádychom vanilky. Pre mladistvý charakter a sviežosť výborne chutí samostatne, ale skvele sa hodí i do miešaných nápojov. Nové KBO je k dispozícii zatiaľ exkluzívne na e-shope.  Čoskoro bude aj v slovenských predajniach.

Všetky nájdete  za skvelé ceny na e-shope: www.najnapoje.sk/.

Foto: KBŠ

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu