Že vám lepok neškodí? A viete to určite?
Každý deň útočí na vaše zdravie, potichu a neustále ničí váš organizmus a do tela ho paradoxne dostávate vedome a dobrovoľne. O čom je reč? No predsa o lepku – nenápadnom vinníkovi jedného z najrozšírenejších skrytých ochorení našej spoločnosti menom celiakia. Deväť z desiatich postihnutých netuší, že trpí práve týmto rafinovaným autoimunitným ochorením. Overte si vďaka kampani Máj – mesiac bez lepku, že nepatríte medzi nich!
„Na Slovensku, na základe sčítavania dispenzarizovaných pacientov s celiakiou v gastroenterologických ambulanciách trpí dnes celiakiou takmer 20 tisíc ľudí. Predpokladá sa však, že medzi nami chodí ešte minimálne raz toľko stále nediagnostikovaných pacientov. Je preto nesmierne dôležité, aby sa ľudia nebáli diagnostiky a v prípade ťažkostí určite navštívili odborníka. Včasná diagnostika tak zabráni možným neskorším komplikáciám, ktoré s nezistenou, alebo neskoro zistenou celiakiou môžu súvisieť.“ hovorí MUDr. Jarmila Kabátová, PhD., detská gastroenterologička z Piešťan a členka Pracovnej skupiny pre celiakiu na Slovensku.
Prečo by mal byť lepok škodlivý, keď ho pravidelne konzumujete vo forme pečiva, cestovín, žemlí či zákuskov a pritom nepociťujete žiadne komplikácie? Možno sa len stačí viac zamyslieť – netrápi vás dlhodobo črevná komplikácia, ako napr. hnačka, nafukovanie, alebo bolesť hlavy, či ekzém? Nie ste bez príčiny unavený? Alebo často nepravidelne jete, a aj napriek tomu nenaberáte na váhe? Trápi vás lámavosť nechtov, komplikácie s otehotnením, a pod.? Tieto a mnohé ďalšie príznaky rôzneho druhu môžu len veľmi nenápadne naznačovať, že s vašim organizmom niečo nie je v poriadku.
Ochorenie- chameleón, ako sa celiakia prezýva, nám často uniká pomedzi prsty aj preto, že sa prejavuje u každého rozdielne a v niektorých prípadoch dokonca prebieha aj bez akýchkoľvek vonkajších prejavov. A tak nepodceňujte ani tie najmenšie príznaky, ktorých môže byť až 200 a počúvajte svoje telo. Čo všetko môže spôsobovať lepok, ako ovplyvňuje naše životy, aké môžu byť príznaky a aká je cesta k plnohodnotnému a spokojnému životu bez lepku odhaľuje kampaň “Máj – mesiac bez lepku”. Získajte viac informácií a zadarmo konzultujte svoje zdravie na webe www.dobrebezlepku.sk.
V čom presne celiakia a neznášanlivosť lepku spočíva? Lepok, teda bielkovina, ktorú nájdeme napr. v pšenici, raži, či jačmeni, postihnutému človeku poškodzuje tenké črevo a to potom nedokáže správne vstrebávať všetky potrebné živiny. Organizmu preto chýba množstvo dôležitých látok a nemôže fungovať ani zďaleka tak, ako telo zdravého človeka. K tomu sa môžu pridať ďalšie vážne zdravotné komplikácie. Pri deťoch sa celiakia prejavuje oneskoreným rastom a celkovo horším vývinom. Celiakia je spôsobená neznášanlivosťou lepku a dokáže spôsobiť nemalé problémy, a to nie len v detstve, ale aj kedykoľvek počas dospelosti – prepuknúť totiž môže prakticky kedykoľvek.
„Diagnostika celiakie pozostáva zo štyroch stupňov. Prvý stupeň predstavujú klinické prejavy, ktoré však môžu poukazovať na množstvo iných ťažkostí, ktoré na prvý dojem nemusia ani súvisieť s lepkom, alebo tráviacim traktom. Druhý stupeň predstavuje serologické vyšetrenie, ktoré nám podozrenie na celiakiu potvrdí, alebo vyvráti. Pokiaľ hovoríme o diagnostike celiakie, potom na základe pozitívnych protilátok na lepok je potrebné urobiť ešte bioptické vyšetrenie. Bez pozitívnej histológie nie je možné definitívne diagnózu celiakie stanoviť a pacient na Slovensku nemá ani nárok na preskripciu bezlepkových výrobkov. Posledné štúdie v EU hovoria o možnosti vynechania biopsie tenkého čreva pri diagnostike celiakie u detí. Pediatrický gastroenterológ pri určitom klinickom stave pacienta, s vysoko pozitívnymi protilátkami na lepok a pozitívnou genetikou na celiakiu, rozhodne o postupe diagnostiky konkrétneho pacienta. Výsledky vyšetrení musia byť zrealizované v akreditovaných laboratóriách, ktoré spĺňajú ISO normy a tento postup bude musieť byť ešte potvrdený odbornou spoločnosťou pediatrických gastroenterológov v SR. No a posledným stupňom diagnostiky je samozrejme pozitívna odpoveď pacienta na liečbu- bezlepkovú diétu, “ hovorí detská gastroenterologička MUDr. Jarmila Kabátová, PhD.
Možno aj vám teraz napadá, že váš organizmus predsa len vykazuje niektoré odchýlky, ktoré vám síce už začali pripadať normálne, no u zdravého človeka sa v takej miere rozhodne nevyskytujú. Žiadne obavy – nemusíte hneď utekať k lekárovi! Na začiatok vám pomôže webový portál www.dobrebezlepku.sk kampane Máj 2018 – mesiac bez lepku. Môžete si spraviť svoj vlastný orientačný test, ktorý vám napovie, do akej miery ste ohrozený lepkom. No hlavne sa môžete prihlásiť na bezplatnú telefonickú konzultáciu s odborníkom na výživu, ktorý vám odpovie na všetky vaše otázky.
Celiakia, a celkovo všetky formy neznášanlivosti lepku, sa dajú liečiť jediným spôsobom – prísnou bezlepkovou diétou. Bezlepková diéta ako jediná zaručí, že sa povrch tenkého čreva dokáže uzdraviť a všetky nepríjemné prejavy ochorenia úplne zmiznú. S diétou sa však musí pokračovať doživotne, čo dnes, kedy chutné bezlepkové výrobky a suroviny nájdete v každom väčšom supermarkete, nie je taká zásadná komplikácia, ako by sa mohlo na začiatku zdať.
Nebojte sa a pozrite sa lepku do očí – za vaše zdravie to rozhodne stojí!
- Navštívte www.dobrebezlepku.sk
- Vyskúšajte jednoduchý test, ktorý odhalí prvé príznaky neznášanlivosti lepku, zdarma na webovej stránke.
- Skonzultujte svoj zdravotný stav s odborníkom zadarmo, zaregistrujte si čas konzultácie na webovej stránke www.dobrebezlepku.sk
Vzdelávací projekt “Máj – mesiac bez lepku”, webový portál www.dobrebezlepku.sk a ďalšie aktivity spojené s osvetou prináša taliansky výrobca prémiových bezlepkových potravín Schär.
foto: dobrebezlepku.sk / pixabay.com