Suroviny na vianočné pečenie patria pred sviatkami k najviac predávaných produktom v predajniach Terno a Kraj. Niektoré domácnosti sa už do pečenia pustili, avšak mnohé plánujú nákupy práve v týchto dňoch. Keďže sú Slováci v chutiach konzervatívni, existuje niekoľko surovín, ktoré práve pred sviatkami pravidelne zažívajú doslova svoj zlatý týždeň.  

Väčšina Slovákov si nákupy surovín na vianočné dobroty necháva na posledné dni adventu. Obchodníci to však neodporúčajú kvôli predpokladanému veľkému náporu ľudí v obchodoch. Trvanlivé potraviny určené na vianočné pečenie môžete bez problémov nakúpiť v predstihu, ideálne počas pracovných dní, kým nákupná horúčka nedosiahne svoj vrchol. „Ľudia pred sviatkami štandardne nakupujú viac múky, oleja, cukru, medu, maku, džemu a vajec, aby si doma napiekli vianočné koláče. V tomto období sme zaznamenali vyšší dopyt po receptoch práve na cukrovinky a dezerty, ktoré možno nájsť na našej stránke a aj na sociálnych sieťach,“ hovorí Peter Vanek, marketingový manažér TERNO real estate.

Sladké sviatky

Obdobie od Vianoc až do Troch kráľov predstavuje čas rodinnej pohody a oddychu, ktoré sa spája so všakovakými dobrotami, ale predovšetkým koláčmi a čajovým pečivom. Osladiť si život je nevyhnutnosť i v priebehu roka, o čom svedčí aj rastúca konzumácia medu. Oproti roku 2021 sa jeho spotreba na Slovensku zvýšila o 24 %, a to na 6 924 ton. „V rámci projektu Med z našich úľov podporujeme tradičné včelárske remeslo. Momentálne máme adoptovaých 188 úľov po celom Slovensku a neustále hľadáme ďalších včelárov, ktorým poskytneme zázemie pre ich podnikanie i odbyt výrobkov v potravinovom reťazci Kraj,“ vysvetľuje manažér.  

Hitom sú mak a orechy

Do viacerých receptov patria orechy aj mak, ktoré si mnohí zákazníci chcú vo veľkom množstve zaobstarať už v predstihu. „Orechom patrí piata priečka v írskej potravinovej pyramíde, o ktorú sa delia spolu s tukmi, olejmi a nátierkami. Odporúčajú sa konzumovať iba v malých množstvách. Jednu porciu môže tvoriť 20 až 40 gramov orechov. Ideálna je kombinácia mandlí s vlašskými orechmi,“ prízvukuje lekár, obezitológ a výživový poradca MUDr. Peter Minárik, PhD. Čo sa týka maku, minulý rok jeho spotreba na Slovensku dosiahla 2 416 ton. Reťazce Terno a Kraj zaznamenávajú jeho najvyšší predaj práve v decembri. 

Vajcia zaznamenávajú druhý vrchol

Voňavé koláče a zákusky by bez vajec nemohli vzniknúť. Okrem toho, že držia cesto pokope a dodávajú mu štruktúru a stabilitu, obsahujú tiež vysoko kvalitné bielkoviny a základné živiny. „Vajce je komplexná potravina, ktorá obsahuje prakticky všetky živiny potrebné pre náš život,“ vysvetľuje MUDr. Peter Minárik, PhD. Podľa jeho slov môže zdravý človek bez problémov skonzumovať 1 až 2 vajcia denne. Zákazníci nakupujúci v potravinových reťazcoch Terno a Kraj čoraz viac siahajú po vajciach z podstielkového chovu, voľného výbehu a ekologického chovu. V súčasnosti tvorí ich podiel viac ako polovicu predaných vajec. Vianočné sviatky sú pritom hneď po Veľkej noci druhým zlatým obdobím ich predaja. Zmena spotrebiteľského správania je skvelou správou pre celú spoločnosť. 

Upečte si makové linecké

Potrebujete:

200 g hladkej múky,  30 g celého maku,120 g masla, 40 g práškového cukru,1 žĺtok a štipka soli. Na dokončenie ešte práškový cukor a džem. 

Postup:

Múku, mak, cukor a soľ premiešame. Maslo izbovej teploty nakrájate na tenké plátky a rozmrvíte ho s múčnou zmesou. Pridáte žĺtok a vypracujete hladké a nelepivé cesto. Na hodinku ho dáte oddýchnuť do chladničky. Potom cesto rozvaľkáte na pomúčenej podložke na hrúbku asi 3 mm a vykrajujete ľubovoľné tvary (do polovice z nich vykrojíte dierky), ktoré ukladáte na plech vyložený papierom na pečenie. Linecké sa pečie pri teplote 160 °C asi 8 minút. Okraje pečiva by mali byť len jemne ružovkasté. Vychladnuté pečivo zlepíte džemom a podávate ho poprášené práškovým cukrom. Viac inšpiratívnych receptov nájdete na stránke spoločnosti Terno. 

Foto: Terno

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu