Pre ľudí, ktorí držia diétu, alebo pre toho, kto práve schudol a vysnívanú postavu si chce udržať, môže byť blížiace sa sviatočné hodovanie problémom. Hladovanie však k Vianociam rozhodne nepatrí. Existuje predsa možnosť, ako si užiť vianočné dobroty, a nepribrať.

Zdá sa to neskutočné, ale aj počas redukčného režimu je možné si pochutiť napríklad na kapustnici, štedrovečernej rybe alebo na vianočnom šaláte. A to nehovoríme o výbornej nízkokalorickej vianočke. Značka KetoMix ponúka celý rad odľahčených produktov na ich prípravu. „Nehladovať, pochutiť si a pritom ešte aj chudnúť. S KetoMixom sa to dá aj počas sviatkov. Stačí mať tie správne suroviny a recepty,“ tvrdí Eva Sroka, marketingová riaditeľka českej spoločnosti Skutočné chudnutie  a ešte dodáva:  „Pre človeka, ktorý práve schudol a konečne si môže užívať pohľad do zrkadla, sú sviatky stresujúcim obdobím. Pokušenie číha na každom kroku. Ideálnym riešením je odľahčiť vianočný jedálniček nízkokalorickými produktami značky DailyMix. Nakúpiť tu môžete najrôznejšie produkty pre zdravé varenie a pečenie, hotové jedlá, konjakové prílohy, sušienky, orechy, orechové nátierky, kaše, pyré a mnoho ďalších. Výber je naozaj pestrý“. Ani po ukončení diéty si nemusíte odopierať sladkú bábovku, vianočnú štólu alebo tradičné linecké pečivo. Môžete si pochutiť a pritom sa nebáť, že všetka námaha investovaná do štíhlejšej postavy bude nadobro stratená. 

Užiť si vianočné sviatky v hojnosti môže naozaj každý, aj ten, kto chce mať svoju váhu pod kontrolou. Stačí na to rozumný kalorický príjem. Žiadne meranie a zbytočný stres, ale naopak bohatý jedálniček s použitím nízkokalorických surovín. S receptami bez cukru sa nemusíte vzdávať ani tradičného sviatočného pečenia a varenia. Všetko nájdete na weboch značiek KetoMixDailyMix. 

Vianočný šalát z kvaky

Kvaka (kapusta repková) je koreňová zelenina, ktorá dokáže pozitívne ovplyvňovať trávenie. Vznikla ako kríženec medzi kalerábom a repou. Má krémovo sfarbenú dužinu s fialovo-žltou šupkou. Hoci kvaka inak nazývaná aj turín či runkla bola kedysi bežnou súčasťou jedálnička, dnes vyslovenie názvu tejto zeleniny vyvolá skôr údiv a zvedavé vyhľadávanie na internete. Našťastie si už kvaka opäť nachádza cestu aj do súčasného stravovania. Dá sa využiť v mnohých pôvodne zemiakových receptoch. Jej dokonca lahodnejšia ako zemiaky. Ak si teda strážite líniu, môžete si štedrovečerný šalát k rybe pripraviť z kvaky. (Recept je vhodný už od 1. fázy diéty KetoMix.) 

Potrebujete  (na 2 porcie):

450 g kvaky, KetoMix Vajonézu, 1 lyžičku citrónovej šťavy, 1 lyžičku horčice bez cukru, 50 g kyslej uhorky, čerstvý kôpor, soľ a čierne korenie podľa chuti. 

Postup

Kvaku očistite, nakrájajte na kocky a varte v posolenej vode na strednej teplote do zmäknutia (mala by však ostať stále pevná). Uvarenú kvaku sceďte a nechajte odkvapkať. Do väčšej misy pridajte Vajonézu, citrónovú šťavu, horčicu, kyslú uhorku nakrájanú na kocky, kôpor nasekaný nadrobno, soľ, čierne korenie a všetko dôkladne premiešajte. Pridajte kvaku a opäť premiešajte. Misu so šalátom prikryte a dajte chladiť do chladničky minimálne na hodinu. 

Vianočka 

Predstavuje tradičný symbol Vianoc. Prvé zmienky o tomto slávnostnom pokrme pochádzajú už zo 16. storočia. Bola však len výsadou majstrov pekárskeho cechu. V bežných domácnostiach sa udomácnila až o 200 rokov neskôr. Každá rodina má recept na tú zaručene „najlepšiu“ vianočku. Ako ju však pripraviť, keď sa vo vašom jedálničku nemá objaviť cukor ani pšeničná múka? Vyskúšajte náš recept a môžete si pochutiť na plátku voňavej vianočky na sviatočné raňajky. (Recept je vhodný od 1. fázy KetoMix diéty.) 

Potrebujete: 

4 vaječné bielky, 240 g zmesi na KetoMix žemle,  60 ml mandľového nápoja bez sacharidov,  30 g rozpusteného masla, 10 ml rumu,  ½ lyžičky citrónovej kôry, 2 lyžičky prášku do pečiva, 3 g vanilkovej príchute,  mleté mandle podľa chuti, a mandľové lupienky na posypanie. 

Postup

Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V miske zmiešajte zmes na žemle, prášok do pečiva, vanilkovú príchuť, nastrúhanú citrónovú kôru, mandľový nápoj, rozpustené maslo a rum. Postupne do zmesi zapracujte sneh z bielkov. Cesto môžete vložiť do vymastenej formy na bábovku alebo upliesť vianočku, ktorú následne posypete mandľovými lupienkami. Pečte pri teplote 180 °C približne 20 minút. 

Low carb vianočná štóla

Tradičná vianočná štóla je z bielej múky, plná orechov, hrozienok i sladkého kandizovaného ovocia. Čo keby ste si pripravili túto vianočnú pochúťku trochu zdravším spôsobom? Vyskúšajte náš recept na ľahkú low carb vianočnú štólu s nízkym obsahom sacharidov, ktorá rozvonia vašu domácnosť a naladí vás na tú správnu vianočnú atmosféru. 

Potrebujete:

250 g mandľovej múky, 100 g drvených mandlí, 1/2 balenia kypriaceho prášku do pečiva, 90 g masla, 75 g xylitolu, 1 vajíčko, 125 g nízkotučného tvarohu, 50 g sušených brusníc bez cukru.

Postup

V miske zmiešajte všetky suché suroviny, teda mandľovú múku, prášok do pečiva, mandle a xylitol. V druhej miske zmiešajte všetky mokré suroviny, teda zmäknuté maslo, vajce a tvaroh. Do cesta opatrne zapracujte sušené brusnice. Z hotového cesta opatrne vytvarujte štólu: Cesto vyvaľkajte a pomyselne rozdeľte na tri tretiny. Jednu krajnú prehnite dovnútra a cez ňu prehnite druhú krajnú tretinu. Rúru zohrejte na 160 °C a štólu pečte 60 až 65 minút. Ak by sa vám náhodou pripaľovala, prikryte ju alobalom a ten odokryte až na samotný záver. 

Low carb linecké koláčiky

Aké by to boli Vianoce bez skvelých koláčikov? Vyskúšajte si tento rok pripraviť low carb verzie svojich obľúbených receptov na vianočné pečivo a upečte si krehké a lahodné linecké koláčiky s nízkym obsahom sacharidov. 

Potrebujete:

70 g mandľovej múky, 1 lyžičku kypiaceho prášku do pečiva, 1 lyžičku mletej vanilky, 3 lyžice xylitolu, 2 žĺtky, 35 g prepusteného masla (ghí), 20 g sušeného mlieka.

Postup

Najskôr zmiešajte všetky suché suroviny, teda mandľovú múku, prášok do pečiva, mletú vanilku, xylitol a sušené mlieko. Následne pridajte zmäknuté maslo a miešajte, kým zo zmesi nevznikne hladká mrvenička. Potom pridajte žĺtky a vypracujte hladké cesto. Vložte ho do misky a nechajte pár hodín v chladničke. Po vychladnutí vyvaľkajte cesto medzi dvoma papiermi na pečenie (nebude sa vám tak lepiť na valček) a vykrajujte formičkami tvary podľa vašej fantázie. Rúru zohrejte na 180 °C. Koláčiky pečte približne 10 minút do zlata. Hotové nechajte vychladnúť a následne ich zdobte napríklad low carb marmeládou alebo džemom. 

Prečo mandľová múka? 

Ak si pozriete tradičný recept na vianočnú štólu, zistíte, že sa pečie z klasickej hladkej múky. Tá však nezapadá do konceptu  low carb stravovania. Jej zdravšia verzia sa preto pečie práve z mandľovej múky, ktorá je prirodzene bezlepková a navyše má nízky glykemický index. Charakteristický je pre ňu nízky obsah sacharidov, ale vysoký podiel zdravých tukov a vlákniny. Jednoducho ide o skvelú voľbu v prípade, ak sa chcete stravovať odľahčene. Na prípravu nízkosacharidového vianočného pečiva využite orechové múky, nízkosacharidové sladidlá a ďalšie dôležité suroviny pre zdravé pečenie

Tip na darček

Darujte pod stromček štíhlejšie krivky aj kus zdravia – lepšiu kondíciu, posilnenú imunitu, koniec užívania liekov a väčšiu psychickú pohodu. Stačí na to len voucher na novú postavu. Už je potom len na obdarovanom, či si vyberie konkrétne nízkokalorické produkty alebo kompletný diétny plán. 

Šťastné a nekalorické! 

www.ketomix.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu