Kokosový orech tvorí pre tretinu planéty každodennú súčasť zdravého jedálnička. U nás ho ešte stále považujeme za exotickú potravinu, hoci pri príprave vianočného pečiva sa obvykle nezaobídeme. V poslednom čase sa stáva obľúbenou súčasťou našej stravy v rôznych podobách. Hovoríme o kokosovom masle, kokosovom oleji, kokosovej vode, strúhanom kokose či kokosovom nápoji. 

Palme kokosovej sa darí predovšetkým v trópoch. Ide o úžasný zdroj energie a tukov. Samotný kokosový orech má široké využitie, používa sa nielen na výrobu vlákien a ako palivo, ale aj na výrobu hudobných nástrojov, či ako tradičný ázijsky a tichomorský prírodný liek. Po celé stáročia sa kokos vyhlasoval za silný liek proti nevoľnosti, horúčke, vyrážkam, bolesti ucha, bolesti hrdla, zápale priedušiek, vredom, astme, obličkovým kameňom, bolesti zubov a všiam. Coco, čo v preklade znamená opičia tvár je názov, ktorý orechu dali španielsky prieskumníci kvôli trom priehlbinkám, ktoré sa nachádzajú na jeho škrupinke a pripomínali im smejúcu sa opicu. Tieto tri priehlbinky sú práve miestom ako najľahšie orech otvoriť. 

Z jedného mladého plodu sa dá získať priemerne okolo pol litra kokosovej vody, z väčších takmer liter. Uhasí smäd a pritom obsahuje minerálne látky a vitamíny. Zretím kokosových orechov sa podiel kokosovej vody zmenšuje, ale nezmizne celkom. Z dužiny sa sušením a lisovaním získava kokosový olej, kokosové mlieko a dužina sa ďalej spracúva na kokosovú múku a strúhaný kokos. V obchodoch bežne nájdeme predovšetkým strúhaný a sušený kokos. Mnoho zákuskov, koláčov, ale aj proteínových tyčiniek by bez neho nemalo tú pravú chuť. Keďže kokos neobsahuje lepok, patrí k obľúbenej potravine najmä v bezlepkovej strave.

Kokos má vysoký obsah vlákniny, ktorá vám dodáva pocit sýtosti na dlhšiu dobu a pomáha regulovať návaly hladu. Má tiež vysoký obsah kyseliny laurovej, ktorá sa premieňa na monolaurín. Je to zlúčenina, ktorá sa nachádza aj v materskom mlieku a posilňuje imunitu. Okrem iného obsahuje vysokú dávku mangánu, draslíka a fosforu. Kokosové orechy obsahujú značné množstvo tuku, ale na rozdiel od iných orechov, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny, kokos obsahuje aj látky, ktoré pôsobia antibakteriálne.

Kokosový olej

Len máloktorá potravina má také mnohostranné použitie ako práve kokosový olej a len máloktorá sladkosť nemá aj kokosovú verziu. Kokosový olej sa získava dvoma možnými spôsobmi. Rafináciou zo sušeného jadra, ktoré prechádza bielením a sušením. Pri tomto procese dochádza k strate časti živín. Takto získaný olej je zvyčajne lacnejší. Druhou možnosťou je lisovanie. Najkvalitnejší je panenský kokosový olej, ktorý je lisovaný za studena. Tento olej si zachováva všetky živiny a vitamíny. Kokosový olej je potrebné chrániť pred slnečným žiarením na tmavom mieste, ale keďže je teplotne stabilný, nemusí byť uložený v chladničke. 

Kokosový olej je tvorený predovšetkým tukmi, a to nasýtenými. Aj keď sú tuky základom stravy, mali by v našom jedálničku prevažovať tuky nenasýtené nad nasýtenými.  Športovci kokosový olej vyhľadávajú práve kvôli mastným kyselinám, ktoré sa neukladajú do tukových zásob, ale sa v tele postupne uvoľňujú. Kokosový olej obsahuje antioxidanty, dodáva telu energiu postupne, má protizápalové, protiplesňové a protivírusové účinky a tiež podporuje obranyschopnosť organizmu.

Všetko má svoje pre a proti

Vplyv rôznych foriem tuku na ľudské zdravie a úmrtnosť skúmalo už mnoho výskumov. Ich výsledky jednoznačne potvrdzujú, že pre človeka nie je dôležité len množstvo tukov, ktoré skonzumuje, ale ešte dôležitejšie je to, o aký druh tuku ide a z akého zdroja pochádza. 

Kokosový olej neobsahuje cholesterol a je ľahko stráviteľný. Oproti iným olejom alebo dokonca oproti maslu má vyšší bod prepálenia oleja. Hodí sa preto aj na smaženie – napríklad palaciniek, zeleninových placiek, pečenie sladkých koláčov. Hodnota prepálenia dosahuje cca 177 – 200 °C. 

Na druhej strane kokosový olej obsahuje dokonca dvakrát viac nasýtených mastných kyselín ako masť. Aj napriek pozitívnym vlastnostiam to s konzumáciou kokosového oleja netreba preháňať. Ak sa vo väčšej miere dostávajú do krvného obehu nasýtené mastné kyseliny, zvyšuje sa hladina škodlivého cholesterolu. Zvyšuje sa následne aj riziko infarktu myokardu, upchávaniu ciev a kardiovaskulárnych chorôb. 

Pomáha pri chudnutí?

Kokosový olej zvyšuje činnosť metabolizmu a môže pomôcť pri chudnutí. Niektoré štúdie poukazujú na to, že ľudia, ktorí skonzumovali 2 lyžice tohto oleja denne spálili viac kalórií ako tí, ktorí ho skonzumovali menej. Skoro každá sladkosť, či už proteínová tyčinka alebo palacinka či krém majú aj svoju kokosovú verziu. Aj tu však treba dávať pozor na to, čo si doprajeme a koľko má daný produkt cukru. Aby ste neprijímali úplne zbytočné cukry, ktorých sa neviete zbaviť ani diétou. Vyskúšajte Protein Bueno Prodietix, ktorý obsahuje skutočnú sladkú chuť kokosu a jemnej oblátky. Navyše, štúdia z roku 2009 zistila, že ženy konzumujúce 2 lyžice kokosového tuku denne počas 12 týždňov, mali nižšie množstvo brušného tuku, ktorý prispieva k srdcovým ochoreniam. Ale to všetko sú len štúdie a vaše telo je vaše telo. Každý extrém, v podobe veľkého množstva tohto oleja, nie je správnou voľbou. Neobmedzte svoje stravovanie len na kokosový olej, radšej kombinujte. 

Podľa odborníkov obmedzenie príjmu nasýtených tukov v strave a zvýšenie príjmu nenasýtených mastných kyselín, prináša veľké zdravotné výhody a znižuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Kokosový olej obsahuje väčšinu nasýtených tukov, ich obsah je v ňom dokonca vyšší než v palmovom oleji, masle alebo v bravčovej masti. Hoci kokosový olej obsahuje aj niektoré živiny, vitamíny a polyfenoly, nemožno ho označiť za super zdravý a je potrebné ho konzumovať s mierou. Niekoľko štúdií dokonca ukázalo, že konzumácia kokosového oleja zvyšuje „zlý“ cholesterol LDL, čo je nepriaznivé pre kardiovaskulárne zdravie. Aj keď má kokosový olej relatívne vysokú koncentráciu triglyceridov so stredne dlhým reťazcom MCT, klinické výhody komerčných MCT olejov nemožno zovšeobecniť na kokosový olej.

Foto: Prodietix a unsplash.com

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu